Σε ιστορικά χαμηλά το GBP λόγω Brexit

Η ισοτιμία του GBP βρέθηκε πριν μερικές ώρες σε ιστορικά χαμηλά, εξαιτίας του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποίο επικράτησε η άποψη του Brexit. Μόλις το αποτέλεσμα έγινε γνωστό, το GBP/USD έπεσε κάτω από τα επίπεδα του 1.3200, επίπεδα που οι αγορές δεν έχουν ξαναδεί από το 1985! Αργότερα, το ζεύγος ανέβηκε προσωρινά στα επίπεδα άνω του 1.3750 και τέλος ξανάπεσε λίγο χαμηλότερα από το 1.3700.

Η μεγάλη και πρωτοφανής πτώση του ζεύγους οφείλεται, βέβαια, στην αβεβαιότητα που φέρνει στις αγορές η απόφαση της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως αναμενόταν, η απόφαση του Brexit καταρράκωσε την ισοτιμία της αγγλικής λίρας. Δεδομένου, μάλιστα, ότι χθες οι αγορές έμοιαζαν αισιόδοξες για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. και έφεραν την ισοτιμία του GBP/USD στα υψηλότερα επίπεδα του 2016, η πτώση της ισοτιμίας ήταν ακόμη σημαντικότερη.

Παρά τις προβλέψεις, άλλωστε, η άποψη του Brexit επικράτησε με 51,89%, έναντι του 48,11% της άποψης του Bremain. Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση και η ισοτιμία του GBP έναντι του USD (μα και άλλων βασικών νομισμάτων) έπεσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Μετά από μερικές ώρες, όμως, δέχθηκε μια σημαντική ενίσχυση, χάρη στο γεγονός ότι η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε πως θα λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο ενίσχυσης της λίρας. Πλέον, λοιπόν, η ισοτιμία του GBP/USD μοιάζει να έχει σταθεροποιηθεί λίγο χαμηλότερα από το επίπεδο του 1.3700 και οι αγορές αναμένουν τις επόμενες αντιδράσεις.