Σε καθοδική πορεία έναντι του δολαρίου βρίσκεται το γιεν

Το προβάδισμα που είχε εδώ και αρκετές ημέρες το ιαπωνικό γιεν έναντι του δολαρίου φαίνεται πως εξαφανίζεται, εξαιτίας της νέας τονωτικής ένεσης αισιοδοξίας που δέχεται το ευρώ. Η αβεβαιότητα σχετικά με την επίλυση του θέματος του ελληνικού χρέους οδήγησε πολλούς επενδυτές στο να καταφύγουν στο γιεν και να πραγματοποιήσουν σημαντικό όγκο συναλλαγών στο ζεύγος USD/JPY. Όσο, όμως, η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της πλησιάζει, η αισιοδοξία επανέρχεται και οι επενδυτές εγκαταλείπουν το σίγουρο γιεν.

Τις προηγούμενες ημέρες, εξάλλου, η ισοτιμία του ζεύγους έφτασε στο επίπεδο του 122.89, κάνοντας πολλούς να πιστεύουν ότι επέρχεται το σπάσιμο του ορίου του 123.00. Η αισιοδοξία που ξεκίνησε να επικρατεί στους κόλπους των επενδυτών για το ευρώ, όμως, έκανε πολλούς να επιστρέψουν στις συναλλαγές με EUR/USD, με αποτέλεσμα η ορμή του USD/JPY να ανακοπεί.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ενίσχυσε παράλληλα την αξία του δολαρίου, το οποίο αποκτά νέα ορμή στο ζεύγος EUR/USD. Η νέα αυτή ορμή, όμως, λένε οι ειδικοί, είναι περιορισμένη, καθώς ήδη το δολάριο χάνει έδαφος έναντι άλλων νομισμάτων. Εξάλλου, αναμένονται διάφορες ανακοινώσεις αυτή την εβδομάδα που καθιστούν επιφυλακτικούς τους επενδυτές. Τέτοιες ανακοινώσεις είναι η επανεξέταση του ΑΕΠ των ΗΠΑ, τα κέρδη στον στεγαστικό τομέα, η αγοραστική δύναμη των πολιτών και έκθεση του Πανεπιστημίου του Michigan πάνω στις τάσεις των καταναλωτών.

Οι ειδικοί, λοιπόν, πιστεύουν πως, ακόμη κι αν το USD/JPY συνεχίσει την ανοδική του πορεία, θα περάσει ελάχιστα το όριο του 123.00 και θα φτάσει έως και στο 123.25 (το υψηλό της 19ης Ιουνίου). Αντίθετα, αν παρατηρηθεί πτώση, το πρώτο σημείο υποστήριξης θα εμφανιστεί στο 122.49 (το χαμηλό της 18ης Ιουνίου).