Σε καθοδική πορεία το EUR/USD

Το EUR/USD βρίσκεται σε καθοδική πορεία από χθες, μετά από τρεις ημέρες ανόδου, οι οποίες απέφεραν σημαντικά κέρδη στους αγοραστές του ευρώ στην αγορά του forex. Το ζεύγος νομισμάτων έφτασε τις τελευταίες ημέρες στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Αυγούστου, ακολουθώντας μια σταθερά ανοδική πορεία που το έφερε στα επίπεδα του 1.1500. Χθες, όμως, το EUR/USD έκλεισε στο 1.1383 και σήμερα συνέχισε να κινείται πτωτικά, εξαιτίας της θετικής πορείας των μετοχών των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και της γενικότερης πίεσης που δέχτηκε το ευρώ από τους πωλητές.

Και οι σημερινές προβλέψεις, όμως, δε μοιάζουν θετικές για το ευρώ. Σήμερα αναμένονται, άλλωστε τα στοιχεία του πληθωρισμού τιμών καταναλωτή από την Ευρωζώνη και οι αναλυτές εκτιμούν πως αυτά θα είναι αρνητικά. Αν, μάλιστα, η μείωση ξεπεράσει τις προβλέψεις, το ευρώ θα δεχθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση, καθώς η Ευρωζώνη θα ξεφύγει περισσότερο από τον στόχο του 2% που έχει θέσει στον συγκεκριμένο τομέα.

Και η ανακοίνωση που αναμένουμε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όμως, αναμένεται να φέρει πιέσεις στο δολάριο. Αναλυτικότερα, αναμένεται η ανακοίνωση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής. Και αυτός προβλέπεται πως θα είναι μειωμένος. Η σημασία του, μάλιστα, είναι μεγάλη, καθώς ο συγκεκριμένος δείκτης αποτελεί συχνά δείγμα μελλοντικών εξελίξεων, στους τομείς του πληθωρισμού και των επιτοκίων.

Η πίεση που αναμένεται να δεχτεί το EUR/USD σήμερα, λοιπόν, είναι μεγάλη και πιθανότατα θα προκαλέσει περαιτέρω πτώση της ισοτιμίας του ζεύγους.