Σε κανονικά επίπεδα επέστρεψε η τιμή του πετρελαίου

Η πρόσφατη επίθεση των Χούτι στις εγκαταστάσεις της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία προκάλεσε μια απότομη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου και έφερε τον μαύρο χρυσό σε υψηλότερα επίπεδα κατά 10%. Όπως φαίνεται, όμως, το ράλι ανόδου της τιμής του πετρελαίου ήταν προσωρινό και πλέον η συγκεκριμένη αγορά συνεχίζει την πορεία της σε κανονικά επίπεδα.

Παρόλο που η επίθεση προκάλεσε ίσως τη μεγαλύτερη διακοπή παραγωγής στην Ιστορία, τα αποτελέσματά της στην πορεία του πετρελαίου στην αγορά forex ήταν προσωρινά και σύντομα ο μαύρος χρυσός επανήλθε στην κανονικότητα.

Καμία ανησυχία για τις επιπτώσεις της επίθεσης

Κομβικό ρόλο στον καθησυχασμό των αγορών (και στην επιστροφή της τιμής του πετρελαίου σε κανονικά επίπεδα) έπαιξαν οι δηλώσεις του υπουργού Ενεργείας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Abdulaziz bin Salman. Ο συγκεκριμένος καθησύχασε τις αγορές, δηλώνοντας ότι το 40% των διαδικασιών που διακόπηκαν εξαιτίας της επίθεσης συνεχίζεται κανονικά και σύντομα η εταιρεία θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται και πάλι κανονικά.

Πολλοί αναλυτές, όμως, πιστεύουν ότι οι δηλώσεις του Abdulaziz bin Salman είναι αρκετά αισιόδοξες και πως η Aramco (και κατ’ επέκταση η Σαουδική Αραβία) θα αργήσει περισσότερο, προκειμένου να επιστρέψει στις παλιές επιδόσεις της στην παραγωγή – έως και στα τέλη του Οκτωβρίου. Ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, η αγορά πετρελαίου είναι καλά θωρακισμένη και δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα. Άλλωστε, προβλέπεται πλεόνασμα πετρελαίου για το 2020, το οποίο μπορεί να καλύψει άνετα οποιαδήποτε έλλειψη δημιουργηθεί από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας.

Οι αγορές, πάντως, συνεχίζουν να παρακολουθούν με τεράστιο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην περιοχή, ειδικά μετά τις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, που ίσως φέρουν εμπλοκή των ΗΠΑ σε μια μεγαλύτερη σύρραξη.