Σε νέα υψηλά το EUR/USD

Το αμερικανικό δολάριο (USD) δέχεται σημαντικές πιέσεις, σήμερα, με αποτέλεσμα η ισοτιμία του με άλλα βασικά νομίσματα να έχει κατρακυλήσει και να έχει ισχυροποιήσει τους αντιπάλους του. Οι πιέσεις που δέχεται το νόμισμα οφείλονται στην αναμονή για τα αποτελέσματα της συνάντησης των στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο και οι αγορές φοβούνται πως τα αποτελέσματα αυτά θα φανερώσουν μια επιφυλακτική στάση αναμονής.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ξεγύμνωνε το USD από την ισχύ που έχει αποκτήσει τις τελευταίες εβδομάδες και θα ισχυροποιήσει αντίπαλα νομίσματα, όπως το ευρώ (EUR). Ήδη, άλλωστε, το EUR/USD έχει παρουσιάσει σημαντική άνοδο στην ισοτιμία του και πλέον βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων μηνών.

Το ζεύγος παρουσιάζει τις πιο ενδιαφέρουσες κινήσεις από την ημέρα της ανακοίνωσης του Brexit. Έως πρόσφατα, άλλωστε, κινούταν κατά κύριο λόγο πλαγίως, με αποτέλεσμα να μην παρουσιάζει ούτε ιδιαίτερα κέρδη ούτε ιδιαίτερες απώλειες. Η σημερινή ημέρα, όμως, αποτελεί εξαίρεση, με την ισοτιμία του ζεύγους να έχει σκαρφαλώσει στα επίπεδα του 1.1260. Παράλληλα, πολλοί προβλέπουν πως η ανοδική πορεία του θα συνεχιστεί, χάρη σε οικονομικά αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν σήμερα και αύριο και αφορούν στην οικονομία της Ευρωζώνης και της Γερμανίας.

Αυτό, όμως, δε σημαίνει σε καμία περίπτωση πως το λαβωμένο EUR ισχυροποιείται. Το κοινό νόμισμα της Ευρώπης απλά εκμεταλλεύεται τις πιέσεις που δέχεται το USD και έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση της ισοτιμίας του.