Σε πορεία ανόδου το GBP/USD

Αν και ο Οκτώβριος αποτέλεσε στο σύνολό του έναν άσχημο μήνα για το GBP/USD (καθώς η πορεία του καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα σημαδεύτηκε από συνεχείς πτώσεις στην ισοτιμία του), η εικόνα που παρουσιάζει η τιμή του ζεύγους σήμερα είναι αρκετά πιο θετική. Η αντιστροφή αυτή στην πορεία του GBP/USD ξεκίνησε από την προηγούμενη Παρασκευή, όταν η ισοτιμία του αυξήθηκε ελαφρά, εν αναμονή της σημερινής ανακοίνωσης του βρετανικού δείκτη προμηθειών (PMI).

Πρόκειται για έναν δείκτη που αφορά στον ιδιωτικό τομέα της Αγγλίας και χωρίζεται σε διαφορετικές υποκατηγορίες, όπως οι νέες θέσεις εργασίας και οι εξαγωγές. Και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η σημερινή ανακοίνωση θα φέρει θετικά αποτελέσματα και στην πορεία του GBP/USD.

Οι εκτιμήσεις αυτές κάνουν λόγο για αύξηση του βασικού δείκτη. Εφόσον επαληθευτούν, η ισοτιμία του ζεύγους θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία – αν, μάλιστα, τα αποτελέσματα ξεπεράσουν τις αισιόδοξες προβλέψεις, οι επενδυτές στην αγορά του forex θα δουν το ζεύγος να ενισχύεται σημαντικά.

Ακόμη κι αν ο βασικός δείκτης, όμως, δεν προσφέρει τα απαιτούμενα αποτελέσματα, οι επενδυτές μπορούν να στραφούν στους επιμέρους δείκτες των νέων θέσεων εργασίας και εξαγωγών. Οι δύο αυτοί δείκτες παρουσιάζουν αρκετές ιδιαιτερότητες, λόγω της ισχύος της αγγλικής λίρας, και ένα θετικό αποτέλεσμα θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της ισοτιμίας του GBP/USD. Αν, όμως, το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, οι πτωτικές πιέσεις θα συνεχιστούν, επαναφέροντας σε πτωτική πορεία το GBP/USD.

Όσοι, λοιπόν, έχουν ήδη αποκτήσει GBP/USD ή σκοπεύουν να το κάνουν μέσα στην ημέρα, θα έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στην ανακοίνωση του δείκτη προμηθειών, ο οποίος αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την ισοτιμία του ζεύγους.