Σε πτωτική πορεία παραμένει το GBP/USD

Το GBP/USD δέχεται έντονες πιέσεις τις τελευταίες ημέρες και, παρά το γεγονός ότι είχε καταφέρει να παραμείνει πάνω από το επίπεδο στήριξης του 1.4100, οι τελευταίες ώρες το ανάγκασαν να ξεπεράσει και αυτό το σημείο και να βρεθεί σε χαμηλότερα επίπεδα. Άλλωστε, το αμερικανικό δολάριο (USD) συνεχίζει να κερδίζει έδαφος (αν και αρκετά συγκρατημένα), ενώ στον αντίποδα, η αγγλική στερλίνα (GBP) δέχεται πιέσεις που σχετίζονται με το Brexit.

Εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται το GBP/USD, είχε αρχικά ξεκινήσει την ημέρα αντιστεκόμενο, λίγο πάνω από τα επίπεδα του 1.4100. Ωστόσο, συνέχισε να κινείται πτωτικά και έφτασε λίγο χαμηλότερα, στα επίπεδα του 1.4080, όπου παραμένει την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Οι πιέσεις προς το GBP/USD

Οι αγορές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά για όλους τους λάθος λόγους. Πρώτα απ’ όλα, η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού επηρεάζει αρνητικά τις αισιόδοξες προβλέψεις για την πλήρη επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα και προκαλεί πιέσεις στο GBP. Παράλληλα, όμως, οι αγορές παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις του Brexit και το “αγκάθι” της Βόρειας Ιρλανδίας. Οι εξελίξεις και οι προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για λήψη μέτρων, σε περίπτωση που οι υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου δεν ολοκληρωθούν στην ώρα τους, φέρνουν νέες πιέσεις στο GBP, με αποτέλεσμα την πτώση της ισοτιμίας του GBP/USD.

Από την άλλη, το USD συνεχίζει να εξασφαλίζει τη στήριξη αγορών και επενδυτών, παρά το γεγονός ότι οι πρόσφατες οικονομικές ανακοινώσεις των ΗΠΑ δεν αφήνουν περιθώρια μεγάλης αισιοδοξίας. Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές αναμένουν τουλάχιστον μια θετική ανακοίνωση (χωρίς… αστερίσκους), προκειμένου να ενισχύσουν περισσότερο το USD και να προκαλέσουν περαιτέρω μείωση της ισοτιμίας του GBP/USD.