Σε πτωτική πορεία το EUR/USD

Αν και πολλοί επενδυτές περίμεναν απότομη πτώση από την ισοτιμία του GBP/USD, μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Boris Johnson, την πορεία αυτή ακολούθησε ένα άλλο ζεύγος: το EUR/USD. Αν και δεν επηρεάζεται από τους φόβους για το Brexit, το ζεύγος νομισμάτων είχε να αντιμετωπίσει κάποια αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα, τα οποία το έφεραν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών.

Το EUR/USD παρουσίαζε ελεγχόμενη πτώση τις τελευταίες ώρες, αντιστεκόμενο πάνω από τα επίπεδα του 1.1150, αλλά τα αποτελέσματα του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου για το επιχειρηματικό κλίμα αποδείχθηκαν αρκετά απαισιόδοξα, με αποτέλεσμα η ισοτιμία του ζεύγους να κατρακυλήσει κάτω από το 1.1130. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, το EUR/USD κυμαίνεται στα επίπεδα του 1.1289.

Αρνητικά αποτελέσματα και απαισιόδοξες φήμες

Οι αγορές και οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από τα νέα γερμανικά οικονομικά αποτελέσματα, τα οποία έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά από απαισιόδοξες προβλέψεις για την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης. Πολλοί κάνουν λόγο για αλλαγές σε επιτόκια, αλλά και για επαναφορά του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi. Όλα αυτά, βέβαια, ακόμη και αν επιβεβαιωθούν, δεν πρόκειται να τεθούν σε ισχύ πριν τον Σεπτέμβριο, αλλά οι αγορές έχουν ήδη ξεκινήσει να αντιδρούν, μειώνοντας σημαντικά την ισοτιμία του EUR/USD.