Σε πτωτική πορεία το GBP/USD

Η πορεία του GBP/USD χαρακτηρίζεται από σημαντικά σκαμπανεβάσματα στην τιμή του τις τελευταίες ώρες, καθώς η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου (USD) έναντι της αγγλικής στερλίνας (GBP) είναι σημαντική. Παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι το ζεύγος επανήλθε σε υψηλότερα επίπεδα μετά από μια μεγάλη πτώση, οι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν πως πρόκειται για προσωρινό φαινόμενο.

Αναλυτικότερα, το ξεκίνημα της Δευτέρας είδε το GBP/USD να πέφτει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 εβδομάδων. Η ισοτιμία άγγιξε το 1.2165, εξαιτίας της δυναμικής που απέκτησε το USD, χάρη στα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για τα NFP οι ΗΠΑ. Ωστόσο, το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών επανέφερε την ισοτιμία του ζεύγους σε υψηλότερα επίπεδα, κοντά στο 1.2200.

Αιτία για την αύξηση της ισοτιμίας του ζεύγους αποτέλεσαν τα καλύτερα από το αναμενόμενο οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, η πίεση παραμένει προς το GBP/USD και ήδη έχει προκαλέσει νέα πτώση του ζεύγους, κάτω από τα επίπεδα του 1.2200.

Η πίεση που δέχεται το GBP οφείλεται και στην επιστροφή των φόβων για ένα hard Brexit. Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Thera May, άλλωστε, δήλωσε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πως η χώρα θα αποσυρθεί από την κοινή ευρωπαϊκή αγορά και πως θα διαπραγματευτεί μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι νέες εξελίξεις, λοιπόν, ενισχύουν τις πιέσεις που δέχεται το GBP/USD, με αποτέλεσμα πολλοί να προβλέπουν περαιτέρω μείωση της ισοτιμίας του.