Σε πτώση βρίσκονται οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρίσκονται σε μεγάλη πτώση τις τελευταίες ημέρες, με τη χθεσινή να αποτελεί τη χειρότερη των τελευταίων τριών μηνών. Οι τελευταίες εξελίξεις στη Γηραιά Ήπειρο, με αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας, ενδεχόμενα lockdown και οικονομικά σκάνδαλα, έχουν προκαλέσει σημαντικές πιέσεις στις μετοχές κολοσσών του χρηματιστηρίου και προκαλούν πτώση των κυριότερων δεικτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 έχει ήδη σημειώσει πτώση της τάξης του 3,5% και ο ευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 πτώση της τάξης του 2,9%. Παράλληλα, ο ευρωπαϊκός δείκτης των εταιρειών ταξιδιών και αναψυχής σημείωσε πτώση 5,7% – τη χειρότερη από τον περασμένο Απρίλιο.

Οι λόγοι για τις πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ο βασικότερος μοχλός πίεσης προς τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων δεν είναι άλλος από την πανδημία του COVID. Τα κρούσματα αυξάνονται στην Ευρώπη και οι επενδυτές φοβούνται ένα δεύτερο lockdown, με αποτέλεσμα να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στις επενδύσεις, ειδικά στον τομέα της αναψυχής και του ταξιδιού. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών έχουν υποχωρήσει έως και κατά 13,5%.

Ένας ακόμη λόγος που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δέχονται πιέσεις αφορά στον τραπεζικό τομέα και στα δημοσιεύματα που αποκαλύπτουν οικονομικό σκάνδαλο, στο οποίο συμμετείχαν ευρωπαϊκές τράπεζες. Τα δημοσιεύματα θέλουν τις HSBC και Standard Chartered, μεταξύ άλλων, να διακινούν παράνομα κεφάλαια εδώ και δύο δεκαετίες, και όπως είναι φυσικό έβλαψε σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον τραπεζικό τομέα.