Σε πτώση η τιμή του πετρελαίου

Παρόλο που η χθεσινή ημέρα ήταν ιδιαίτερα θετική για όσους πραγματοποιούσαν συναλλαγές με την τιμή του πετρελαίου, η σημερινή εικόνα είναι αρκετά διαφορετική. Η τιμή του μαύρου χρυσού παρουσίασε πτώση της τάξης του 1% (κατά μέσο όρο), σε μία ημέρα που χαρακτηρίζεται από λίγες συναλλαγές και μικρή ρευστότητα, εξαιτίας της αμερικανικής αργίας της 4ης Ιουλίου.

Η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε ανοδικά χθες και παρουσίασε άνοδο της τάξης του 2,3%. Σήμερα, ωστόσο, η εικόνα είναι διαφορετική, αφού η τιμή του Brent έπεσε στα $63.21. Αντίστοιχα, το WTI έπεσε στα $56.78. Και στις δύο περιπτώσεις, υπαίτιες φαίνεται να είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες ανακοίνωσαν πτώση των αποθεμάτων κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια.

Μειωμένη ζήτηση σε μια κρίσιμη περίοδο

Αν και το καλοκαίρι αποτελεί την περίοδο με την πιο αυξημένη ζήτηση στον τομέα του πετρελαίου, η ανακοίνωση των ΗΠΑ για μείωση των αποθεμάτων τους δείχνει μια πτώση στην ζήτηση του μαύρου χρυσού. Εξάλλου, δεν προηγήθηκε κάποια άλλη αρνητική εξέλιξη, που να δικαιολογεί τη μείωση των αποθεμάτων. Άλλωστε, νέα στοιχεία δείχνουν ότι τα διυλιστήρια στις ΗΠΑ επεξεργάστηκαν λιγότερο πετρέλαιο σε σχέση με πέρσι, κατά 2%.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι σε αρμονία με τα υπόλοιπα που παρουσιάζουν την ανάπτυξη των βιομηχανιών των ΗΠΑ. Οι εργοστασιακές παραγγελίες και η εικόνα της αγοράς δείχνουν μια μικρή ύφεση στη χώρα και το πετρέλαιο δε θα μπορούσε να ακολουθήσει διαφορετική πορεία, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο καταναλωτή αργού πετρελαίου στον κόσμο.