Σε πτώση λόγω πλεονάσματος η τιμή του πετρελαίου

Μετά από μια ανοδική πορεία εβδομάδων, η τιμή του πετρελαίου παρουσίασε μια απότομη πτώση στα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας, αλλάζοντας τα δεδομένα στις παγκόσμιες αγορές. Η τιμή του μαύρου χρυσού παρουσίασε σημαντική πτώση, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι υπάρχει πλεόνασμα στα αποθέματά της.

Παράλληλα, η Ρωσία συνεχίζει να παράγει περισσότερα βαρέλια από αυτά που είχε συμφωνήσει με τις χώρες του OPEC+, με αποτέλεσμα οι αγορές να ανησυχούν ξανά για το κατά πόσο οι συμφωνίες ανάμεσα στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες μπορούν να βάλουν σε τάξη την αγορά.

Το μεγαλύτερο πλήγμα από τις νέες εξελίξεις, πάντως, δέχθηκε το WTI, το οποίο είδε την τιμή του να μειώνεται κατά $2 ανά βαρέλι.

Ο ρόλος των ΗΠΑ στην πτώση της τιμής του πετρελαίου

Σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις, η παραγωγή των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα και άγγιξε τα 470,6 εκατομμύρια βαρέλια. Πρόκειται για περίπου 34 εκατομμύρια βαρέλια περισσότερα από τα αντίστοιχα της περσινής παραγωγής, ενώ και τα αποθέματα έχουν αυξηθεί κατά 20 εκατομμύρια βαρέλια κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα!

Η αύξηση αυτή έφερε σημαντική πτώση στην τιμή του πετρελαίου, ενώ απέδειξε για μια φορά ακόμη ότι η αγορά πετρελαίου δεν έχει καταφέρει να σταθεροποιηθεί. Σε αυτό, βέβαια, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο και οι φόβοι για τη Ρωσία, η οποία εξακολουθεί να παράγει με γρήγορο ρυθμό βαρέλια, παρά τις συμφωνίες που έχει υπογράψει.