Σε πτώση το ζεύγος EUR/USD

Το EUR/USD βρίσκεται σε πτωτική πορεία τις τελευταίες ώρες, εξαιτίας μιας σειράς διαφορετικών παραγόντων, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων. Το ζεύγος βρίσκεται πλέον κάτω από τα επίπεδα του 1.1600, προσπαθώντας να ξεπεράσει το επίπεδο αντίστασης, χωρίς, όμως, να τα καταφέρνει.

Άλλωστε, πολλοί επενδυτές στην αγορά του forex έχουν πλέον γυρίσει την πλάτη τους στο ευρώ (EUR) και έχουν στραφεί στο αμερικανικό δολάριο (USD), το οποίο θεωρούν ασφαλέστερο σε περιόδους κρίσης. Αποτέλεσμα αυτού είναι η ενίσχυση του USD και η αύξηση των πιέσεων που δέχεται ούτως ή άλλως το EUR.

Πιέσεις στο EUR προκαλούν οι κρίσεις ανά τον κόσμο

Ένας βασικός παράγοντας που έχει επηρεάσει τις τελευταίες ώρες την πορεία του EUR/USD είναι οι πιέσεις που δέχεται το EUR, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014, ενώ παράλληλα έχει εκτοξευθεί και η τιμή του φυσικού αερίου. Οι εξελίξεις αυτές έχουν επηρεάσει αρνητικά τις οικονομίες της Ευρώπης, που αναζητούν λύσεις.

Παράλληλα, η κρίση στον κατασκευαστικό τομέα της Κίνας εξακολουθεί να επηρεάζει τις αποφάσεις των επενδυτών, οι οποίοι θεωρούν πως θα ακολουθήσουν κι άλλα περιστατικά. Εκτός της Evergrande, άλλωστε, η κυβέρνηση της Κίνας μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει κι άλλα περιστατικά στον συγκεκριμένο τομέα.

Τέλος, το ρόλο του στην πτώση της ισοτιμίας του EUR/USD έπαιξε και το Facebook. Ο τεχνολογικός κροίσος είδε τη μετοχή του να χάνει έδαφος, μετά το πολύωρο blackout της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του και αυτή η εξέλιξη ευνόησε επίσης το USD, το οποίο αποτέλεσε την επιλογή ασφαλείας για πολλούς επενδυτές.