Σε στάση αναμονής το EUR/USD

Η χθεσινή συνεδρίαση των στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επηρέασαν ελάχιστα την πορεία του EUR/USD, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει, εξαιτίας της μεγάλης πίεσης που είχε συγκεντρωθεί από την πλευρά των πωλητών. Και αυτή η υποχώρηση, όμως, ήταν μικρή, καθώς τα αποτελέσματα της συνάντησης δεν επηρέασαν αρνητικά το ζεύγος, όπως αναμενόταν – απλά το έφερε σε στάση αναμονής.

Αν και οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές είχαν προβλέψει πως ελάχιστες εκπλήξεις θα προκύψουν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, βασίζονταν περισσότερο στις δηλώσεις του προέδρου Μάριο Ντράγκι. Ο κ. Ντράγκι αναμενόταν να ρίξει φως στα μελλοντικά σχέδια της ΕΚΤ, αλλά τελικά κράτησε κλειστά τα χαρτιά του. Έτσι, ο αρνητικός ή θετικός αντίκτυπος που θα μπορούσαν να έχουν οι δηλώσεις του στην πορεία του EUR/USD δεν ήρθαν ποτέ.

Λίγο μετά τις δηλώσεις του κ. Ντράγκι, όμως, η πίεση των πωλητών που είχε συσσωρευθεί ανάγκασε το EUR/USD σε πτώση. Έτσι το ζεύγος βρέθηκε στο 1.0979. Σήμερα, από την άλλη, επανήλθε πάνω από τα επίπεδα του 1.1000 και πλέον τηρεί στάση αναμονής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πάντως, το γεγονός ότι ο κ. Ντράγκι δε μίλησε για το ενδεχόμενο νέων μέτρων μπορεί να ευνοήσει το EUR – αλλά όχι απέναντι στο USD. Πολλές από τις κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών, όπως η Αγγλία, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία, μεταξύ άλλων, έχουν ήδη ανακοινώσει τις προθέσεις τους να προχωρήσουν σε μέτρα έως το τέλος του καλοκαιριού, γεγονός που σημαίνει ότι το EUR έχει το περιθώριο να ενισχυθεί έναντι άλλων νομισμάτων.