Σε σταθερά επίπεδα το EUR/USD

Η προηγούμενη εβδομάδα μόνο εφιαλτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί για το EUR/USD, το οποίο είδε την ισοτιμία του να παίρνει την κατιούσα και να ξεπερνά τα επίπεδα στήριξης ένα προς ένα. Οι εξελίξεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ είχαν ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του ευρώ (EUR) και την ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου (USD), με αποτέλεσμα το ζεύγος να πωλείται κατά κόρον στην αγορά του forex και να κινείται χαμηλότερα. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα στο 1.0957 και, ενώ μοιάζει να ακολουθεί ανοδική πορεία σήμερα (φτάνοντας στα επίπεδα του 1.0990), παραμένει σταθερό κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1.1000.

Όπως, όμως, η πορεία του EUR/USD εξαρτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σε ΗΠΑ και Ευρώπη, έτσι και η πορεία του αυτή την εβδομάδα θα επηρεαστεί σημαντικά από τις ανακοινώσεις που έπονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η ισοτιμία του ζεύγους σχεδόν κατέρρευσε, εξαιτίας των εξαιρετικά θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ, σχετικά με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και τις Πωλήσεις Λιανικής. Παράλληλα, η ομιλία της προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Janet Yellen, έπεισε τις αγορές πως ναι μεν οι υπεύθυνοι τηρούν επιφυλακτική στάση προς το παρόν, αλλά είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν πιο επιθετική πολιτική τους επόμενους μήνες – δήλωση που έπεισε τις αγορές πως ενδεχομένως να επαληθευθούν οι προβλέψεις για αύξηση των επιτοκίων τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Αυτή την εβδομάδα, όμως, είναι η σειρά της Ευρωζώνης να προχωρήσει σε ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων που ενδεχομένως επηρεάσουν θετικά την ισοτιμία του EUR με το USD. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακοινώσει την απόφασή της για το ελάχιστο προσφερόμενο επιτόκιο – αν και οι προβλέψεις θεωρούν πως θα παραμείνει στο 0,0%, οι δηλώσεις Draghi που θα ακολουθήσουν ενδέχεται να κρύβουν πληροφορίες για τη μετέπειτα πορεία των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης.

Βέβαια, όποιο αποτέλεσμα κι αν προκύψει τις επόμενες ημέρες πολύ δύσκολα θα μοιάζει ικανό να επαναφέρει το EUR/USD σε ανοδική πορεία. Η ενίσχυση του USD έναντι του EUR είναι μεγάλη και οι πιθανότητες για το ζεύγος να ακολουθήσει είτε ανοδική είτε πτωτική πορεία αυτή την εβδομάδα είναι μοιρασμένες.