Σε τέλμα.. σταθερότητας η τιμή του πετρελαίου

Αν και δεν υπάρχει έλλειψη νέων και εξελίξεων στις παγκόσμιες αγορές, η τιμή του πετρελαίου επηρεάζεται ελάχιστα τις τελευταίες ημέρες και παραμένει σε σταθερά επίπεδα. Οι τελευταίες ημέρες δεν προσφέρθηκαν για επενδύσεις στην τιμή του μαύρου χρυσού και οι επενδυτές αναμένουν νέες ευκαιρίες, οι οποίες όμως ενδεχομένως να αργήσουν να έρθουν.

Άλλωστε, η τιμή του brent παραμένει σταθερή στα επίπεδα των $60-$70, ενώ παρόμοια είναι και η εικόνα για το WTI, το οποίο κυμαίνεται ανάμεσα σε $50 και $60. Παρά τις αρκετές εξελίξεις στις αγορές (μεταξύ των οποίων και οι εντάσεις ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιράν), οι ανοδικές και οι πτωτικές τάσεις αλληλοεξουδετερώνονται και κρατούν σταθερή την τιμή του πετρελαίου.

Στο επίκεντρο αντίθετων τάσεων το πετρέλαιο

Από τη μία, λοιπόν, έχουμε εξελίξεις, όπως αυτές στον Περσικό Κόλπο, ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιράν, οι οποίες θα μπορούσαν να πιέσουν σε άνοδο την τιμή του πετρελαίου. Από την άλλη, όμως, παραμένει σταθερή η εικόνα της υπερπροσφοράς, η οποία πιέζει προς τα κάτω την τιμή του μαύρου χρυσού. Οι δύο αντίθετες τάσεις έχουν παγιδέψει το πετρέλαιο στη μέση και η εικόνα δεν αλλάζει.

Όποια πτυχή της αγοράς κι αν κοιτάξουν, μάλιστα, οι επενδυτές, τα συμπεράσματα θα είναι λίγο-πολύ τα ίδια. Για παράδειγμα, η ανακοίνωση των ΗΠΑ για μείωση της παραγωγής του αργού πετρελαίου τον Μάιο, θα μπορούσε να προκαλέσει ανοδικές πιέσεις στην τιμή του. Η μειωμένη διάθεση των ΗΠΑ, όμως, μπορεί να αναπληρωθεί, χάρη στην επιστροφή της παραγωγής από τον Κόλπο του Μεξικό.