Σε τροχιά ανόδου βρίσκεται η τιμή του χρυσού

Η τιμή του χρυσού εκμεταλλεύεται την αναζήτηση των επενδυτών για συναλλαγές χαμηλού ρίσκου και τις τελευταίες ώρες έχει κερδίσει αρκετό από το χαμένο έδαφος των τελευταίων ημερών. Οι πιέσεις που δέχεται το αμερικανικό δολάριο (USD) και μια σειρά από απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα έχουν προκαλέσει την άνοδο της τιμής του χρυσού, η οποία πλησιάζει για μια ακόμα φορά τα υψηλά των $1800.

Ο μεγαλύτερος παράγοντας στην άνοδο του χρυσού είναι η πτώση του USD. Το αμερικανικό νόμισμα με τη σειρά του δέχεται έντονες πιέσεις τις τελευταίες ώρες, εξαιτίας των άσχημων οικονομικών αποτελεσμάτων που έχουν ανακοινωθεί τις τελευταίες ημέρες. Όλα τα παραπάνω έχουν φέρει την τιμή του χρυσού στα επίπεδα των $1782 και του δίνουν την ευκαιρία να διεκδικήσει μεγαλύτερα υψηλά.

Εκμεταλλεύεται την αβεβαιότητα ο χρυσός

Η πορεία του USD είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με εκείνη του χρυσού και, εφόσον τις τελευταίες ώρες βρίσκεται σε πτώση, το πολύτιμο μέταλλο έχει την ευκαιρία να σημειώσει άνοδο. Παράλληλα, η ανησυχία για την πορεία της οικονομίας έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις. Στην Αυστραλία σημειώνεται άνοδος του πληθωρισμού, ενώ πρόσφατες οικονομικές ανακοινώσεις από ΗΠΑ και Ευρώπη δείχνουν προβλήματα που προκύπτουν από τις ανατιμήσεις σε κάθε τομέα της αγοράς.

Είναι λογικό, λοιπόν, οι επενδυτές στην αγορά του forex να καταφεύγουν στον χρυσό, ο οποίος αποτελεί τον κατ’ εξοχήν προορισμό σε περιόδους οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας, ειδικά όταν και το USD, που αποτελεί το πρώτο προπύργιο των συντηρητικών επενδυτών, ακολουθεί πτωτική πορεία.