Σε τροχιά ανόδου η τιμή του πετρελαίου

Οι τελευταίες ημέρες είναι ιδανικές για όσους επενδύουν στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου, καθώς ο μαύρος χρυσός βρίσκεται σε τροχιά ανόδου, η οποία δε φαίνεται διατεθειμένη να σταματήσει στο άμεσο μέλλον. Άλλωστε, οι νωχελικές κινήσεις της τιμής του μετατράπηκαν σε απότομες αυξήσεις, με αποτέλεσμα η τιμή του Brent, για παράδειγμα, να βρίσκεται πλέον στα επίπεδα των $75 ανά βαρέλι.

Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, μάλιστα, η άνοδος της τιμής του πετρελαίου δεν πρόκειται να σταματήσει σύντομα. Και αυτό φαίνεται και από το ρίσκο που είναι διατεθειμένοι να λάβουν οι επενδυτές, οι οποίοι προβλέπουν πως το επόμενο εμπόδιο που θα ξεπεράσει ο μαύρος χρυσός είναι το επίπεδο των $80 ανά βαρέλι. Και όσο οι επενδυτές αρνούνται να ρευστοποιήσουν τα κεφάλαια που έχουν επενδύσει στο πετρέλαιο, η τιμή του δεν πρόκειται να τραβήξει αντίστροφη πορεία.

Σύμμαχος η μείωση παραγωγής

Παράλληλα, βέβαια, ο μεγαλύτερος σύμμαχος της ανοδικής πορείας της τιμής του πετρελαίου είναι, όπως πάντα, η μείωση της παραγωγής. Πολλές πετρελαιοπαραγωγές χώρες έχουν φροντίσει να μειώσουν την καθημερινή παραγωγή τους, ανεβάζοντας με αυτόν τον τρόπο την τιμή του πετρελαίου – κάτι που συμφέρει τις ίδιες, αλλά και τις αγορές. Στη μείωση της παραγωγής, βέβαια, έχουν συμβάλλει άθελά τους και χώρες όπως η Βενεζουέλα, η οποία αντιμετωπίζει σημαντικά εσωτερικά προβλήματα και οδεύει προς προεδρικές εκλογές. Στην ίδια κατηγορία ενδεχομένως βρεθεί και το Ιράν, αν τελικά οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επαναφέρουν τις οικονομικές κυρώσεις προς τη χώρα, εξαιτίας της συμφωνίας πυρηνικού προγράμματος που έχει υπογράψει. Τέλος, το μέλλον μοιάζει σκοτεινό για πετρελαιοπαραγωγές χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Συρία και η Υεμένη.

Και μπορεί όλα τα παραπάνω να είναι λίγο-πολύ απρόβλεπτα, αλλά δεν είναι λίγοι και αυτοί που επιθυμούν συντονισμένη αύξηση της τιμής του πετρελαίου, μέσω της μείωσης παραγωγής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η de facto ηγέτης του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, η οποία δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να αυξήσει τις τιμές με κάθε τρόπο.