Σε υψηλά διμήνου η τιμή του πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου κινείται ανοδικά και αυτές τις ημέρες, με αποτέλεσμα να βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών. Οι νέες εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα περιλαμβάνουν την επικείμενη αύξηση της ζήτησης στις ΗΠΑ, αλλά και το αδιέξοδο, στο οποίο έχει βρεθεί η Ε.Ε., εξαιτίας της άρνησης της Ουγγαρίας να συμπλεύσει με την πρόταση εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Παράλληλα, και οι κινήσεις των ζευγών νομισμάτων στην αγορά του forex επηρεάζουν την τιμή του πετρελαίου. Η πτώση της τιμής του αμερικανικού δολαρίου (USD) ενισχύει την τιμή του πετρελαίου, το οποίο είναι φθηνότερο, όταν αγοράζεται σε άλλα νομίσματα.

Η νέα αύξηση της τιμής του πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται σε ανοδική πορεία τις έξι τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα να βρίσκεται τώρα στα υψηλότερα σημεία των τελευταίων δύο μηνών. Αναλυτικότερα, η τιμή του brent σημείωσε αύξηση 3%, με αποτέλεσμα να φτάσει στα $117.40 ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του WTI σημείωσε αύξηση 3,4%, με αποτέλεσμα να φτάσει στα $114.09 ανά βαρέλι.

Οι εξελίξεις που έχουν επηρεάσει την τιμή του πετρελαίου και την έχουν στείλει σε ανοδική πορεία είναι αρκετές. Πρώτα απ’ όλα, οι αγορές ετοιμάζονται για σημαντική αύξηση της ζήτησης στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι ξεκινά η καλοκαιρινή περίοδος και αυξάνονται οι ανάγκες, λόγω μετακινήσεων. Παράλληλα, προβληματισμό προκαλεί το αδιέξοδο, στο οποίο έχει βρεθεί η πρόταση της Ε.Ε. για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, εξαιτίας της άρνησης της Ουγγαρίας. Τέλος, εξελίξεις όπως η μείωση της ισοτιμίας του USD φέρνουν ενίσχυση στην τιμή του μαύρου χρυσού, με αποτέλεσμα η ανοδική πορεία της να συνεχίζεται.