Σε υψηλά 10 εβδομάδων το EUR/USD

Τα σύννεφα αβεβαιότητας που βρίσκονταν πάνω από το πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας μοιάζουν να διαλύονται και αυτό φαίνεται πως είχε άκρως θετική επίδραση στην πορεία του ευρώ (EUR) στην αγορά του forex. Αποδεσμευμένο από την πολιτική αβεβαιότητα της ισχυρότερης οικονομίας στην Ευρωζώνη, το EUR ενισχύθηκε και το EUR/USD κινήθηκε ανοδικά τις τελευταίες ώρες, με αποτέλεσμα να βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 εβδομάδων.

Αναλυτικότερα, η επαναφορά των συζητήσεων για κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία καθησύχασε τις αγορές, με αποτέλεσμα το EUR να κερδίσει έδαφος έναντι του USD και να κινηθεί αρχικά πάνω από τα επίπεδα του 1.1930 – τα υψηλότερα των τελευταίων 10 εβδομάδων.

Με ορμή από τις γερμανικές πολιτικές εξελίξεις

Όπως έγινε γνωστό πριν μερικές ώρες, τα ηγετικά στελέχη της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας τάχθηκαν υπέρ ενός νέου συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες, προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο που ταλανίζει τη χώρα. Χάρη σε αυτή την εξέλιξη, η πολιτική αβεβαιότητα στη Γερμανία έχει υποχωρήσει και το ευρώ δέχεται σημαντική ενίσχυση έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Οι κινήσεις του ζεύγους

Χάρη στη συγκεκριμένη πολιτική εξέλιξη, το EUR/USD κινήθηκε αρχικά ανοδικά και ξεπέρασε το επίπεδο αντίστασης στο 1.1880 και συνέχισε να εξασφαλίζει κέρδη, αγγίζοντας ακόμη και το 1.1956, το υψηλότερο σημείο των τελευταίων 10 εβδομάδων. Πλέον, όμως, η ισοτιμία του ζεύγους παρουσιάζει μια μικρή υποχώρηση και κινείται στα επίπεδα λίγο χαμηλότερα από το 1.1930.

Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, τέλος, οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας θα παραμείνουν στο στόχαστρο των αγορών, αλλά δε θα μπορέσουν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό αρνητικά το EUR/USD, ακόμη κι αν δεν είναι θετικές. Η ισοτιμία του ζεύγους κατάφερε να οχυρωθεί και, χάρη και στα οικονομικά αποτελέσματα που δείχνουν βελτίωση των οικονομιών της Ευρωζώνης, θεωρείται απίθανο να μπορέσει να επανακτήσει χαμένο έδαφος το USD, το οποίο επηρεάζεται αρνητικά από την αμερικανική πολιτική σκηνή.