Σε χαμηλά δεκαετιών το GBP/USD

Η πορεία της τιμής του GBP/USD βρίσκεται τις τελευταίες ώρες στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών, εξαιτίας της έντονης πίεσης που δέχεται το ζεύγος από τους πωλητές. Οι αγορές έχουν γυρίσει την πλάτη τους στην αγγλική στερλίνα (GBP) και το αμερικανικό δολάριο κινείται ανοδικά, με αποτέλεσμα η ισοτιμία του ζεύγους να χάνει συνεχώς έδαφος.

Αναλυτικότερα, το GBP/USD κινήθηκε κάτω από το όριο του 1.2800 και πλέον βρίσκεται στα επίπεδα του 1.2770-1.2765, ακολουθώντας την πτωτική πορεία που ξεκίνησε στο άνοιγμα των ασιατικών αγορών. Το γεγονός, μάλιστα, ότι ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο του 1.2800 φέρνει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην ισοτιμία του ζεύγους, αφού οι πωλητές της αγοράς του forex φροντίζουν να το ξεφορτωθούν.

Η βασική αιτία για τη σημερινή πορεία του GBP/USD, όμως, εντοπίζεται στις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα σχόλια της πρωθυπουργού Theresa May το περασμένο Σαββατοκύριακο επανέφεραν τις ανησυχίες που κυριαρχούσαν τις πρώτες ημέρες μετά την απόφαση του Brexit και αύξησαν τους φόβους για ένα όχι ιδιαίτερο φιλικό “διαζύγιο” ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το USD, από την άλλη, συνεχίζει να κερδίζει έδαφος, μετά και την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, όσον αφορά στον κατασκευαστικό τομέα στις ΗΠΑ, πιέζοντας ακόμη περισσότερο το GBP.