Σε χαμηλά επίπεδα θα συνεχίσει η τιμή του πετρελαίου

Μια νέα έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας (IEA) αναφέρει ότι είναι πολύ πιθανό η ζήτηση για πετρέλαιο να μην επιστρέψει στα προ-κορωναϊού επίπεδα πριν το 2022. Όπως είναι φυσικό, οι εκτιμήσεις αυτές θα έχουν αντίκτυπο και στην τιμή του μαύρου χρυσού, η οποία βρίσκεται σταθερά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.

Η εικόνα στην παγκόσμια αγορά, πάντως, έχει βελτιωθεί αρκετά, καθώς έχει μειωθεί ως ένα βαθμό η παραγωγή, ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση. Παρ’ όλα αυτά, οι υπεύθυνοι θεωρούν ότι χρειάζεται ακόμη αρκετός χρόνος, προκειμένου η αγορά (και η τιμή του πετρελαίου) να επανέλθει σε προηγούμενα επίπεδα.

Επιστρέφουν οι… υγιείς συνθήκες στην αγορά

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η επόμενη ημέρα του παγκόσμιου lockdown έχει επιδράσει θετικά στην αγορά του πετρελαίου. Τον Μάιο του 2020 σημειώθηκε μείωση κατά 12 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα, χάρη στη συμφωνία του ΟΠΕΚ (για μείωση κατά 9,4 εκατομμύρια βαρέλια) και στις πρωτοβουλίες άλλων χωρών.

Παράλληλα, η ζήτηση αυξήθηκε σημαντικά, από τη στιγμή που ολόκληρος ο πλανήτης ξεκίνησε να επιστρέφει στην κανονικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα επέστρεψε σε επίπεδα σχεδόν ίδια με της προ-κορωναϊού εποχής.

Οι εκτιμήσεις της ΙΕΑ

Σύμφωνα με την έκθεση της IEA, πάντως, το 2020 δεν πρόκειται να αποτελέσει τη χρονιά που το πετρέλαιο θα επιστρέψει σε υψηλές τιμές. Η ζήτηση για το μαύρο χρυσό αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 8,1 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα κατά μέσο όρο – πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση που έχει καταγραφεί ποτέ. Παράλληλα, το 2021 αναμένεται να σημειωθεί η μεγαλύτερη αύξηση ζήτησης, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση κατά 5,7 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα κατά μέσο όρο. Παρ’ όλα αυτά, η ζήτηση θα παραμένει χαμηλότερη από τα προ-κορωναϊού επίπεδα (κατά 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σε σχέση με το 2019). Οι υπεύθυνοι, τέλος, είναι πιο αισιόδοξοι για το 2022.