Σε χαμηλά 4 μηνών κινείται το GBP/USD

H αγγλική στερλίνα (GBP) εξακολουθεί να δέχεται έντονες πιέσεις, εξαιτίας του Brexit και της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στον αντίποδα, το αμερικανικό δολάριο (USD) κερδίζει λίγο έδαφος, πατώντας πάνω στις εξελίξεις του άτυπου οικονομικού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η ισοτιμία του GBP/USD να βρίσκεται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4 μηνών, έχοντας χάσει αρκετά από τα κέρδη του.

Αναλυτικότερα, το ζεύγος κινήθηκε για πρώτη φορά μετά από μήνες στα επίπεδα του 1.2600 και οι επενδυτές στην αγορά του forex το εγκαταλείπουν, καθώς οι επερχόμενες εξελίξεις δε μοιάζουν ικανές να ενισχύσουν άμεσα την ισοτιμία του GBP/USD.

Πολιτική αβεβαιότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, οικονομικός πόλεμος στις ΗΠΑ

Από τη μία, η αξία του GBP έχει δεχθεί απανωτά πλήγματα, τα οποία οφείλονται κατά κύριο λόγο στην πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η πρωθυπουργός Theresa May ετοιμάζεται για την παραίτησή της, ενώ παράλληλα οι Άγγλοι πολίτες ψηφίζουν στις ευρωεκλογές, κάτι που υποτίθεται ότι δε θα γινόταν, αν είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες του Brexit. Παράλληλα, οι μνηστήρες της θέσης της May δεν έχουν κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο στη διάθεσή τους και πολλοί είναι αυτοί που για μια ακόμη φορά ζητούν επανάληψη του δημοψηφίσματος.

Στις ΗΠΑ, από την άλλη, το USD ωφελείται από τη συνέχεια του οικονομικού πολέμου με την Κίνα. Οι συζητήσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών συνεχίζονται, αλλά δε φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ. Οι εξελίξεις αυτές, όμως, εξυπηρετούν το USD, το οποίο έχει καταφέρει να κερδίσει σημαντικό έδαφος, όχι μόνο εναντίον του GBP, αλλά και του EUR.