Σε χαμηλότερα επίπεδα φέρνει η αβεβαιότητα το EUR/USD

Η άνοσος της ισοτιμίας του EUR/USD στην αγορά του forex αποδείχθηκε προσωρινή, καθώς το ζεύγος αναγκάστηκε να επιστρέψει στα επίπεδα κάτω του 1.1800, βασιζόμενο στην αβεβαιότητα που επικρατεί στις αγορές. Η αβεβαιότητα αποτελεί σύμμαχο του αμερικανικού δολαρίου (USD), το οποίο καταφέρνει να κερδίσει έδαφος σε περιόδους κρίσης έναντι των αντίπαλων νομισμάτων του και αυτή ακριβώς είναι η εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα, σε σχέση με το ευρώ (EUR).

Αναλυτικότερα, το EUR/USD υποχώρησε στα επίπεδα του 1.1790, εξαιτίας των φόβων που κυριαρχούν για τον πληθωρισμό, αλλά και για τη συνολική αβεβαιότητα που παρατηρείται στον οικονομικό και στον πολιτικό τομέα στην Ευρώπη. Το γεγονός, όμως, ότι οι επενδυτές έχουν χαμηλές προσδοκίες από επερχόμενες οικονομικές ανακοινώσεις, μπορεί να προκαλέσει εκπλήξεις που θα αυξήσουν την ισοτιμία του ζεύγους, έστω προσωρινά.

Επηρεάζεται από την αβεβαιότητα το EUR/USD

Αν και τις προηγούμενες ημέρες το EUR/USD βρισκόταν πάνω από τα επίπεδα του 1.1800, πλέον κινείται χαμηλότερα, με τις αγορές και τους επενδυτές να διατηρούν έντονες επιφυλάξεις απέναντι στο ζεύγος. Το USD έχει κερδίσει έδαφος, χάρη στον προβληματισμό που προκαλεί ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα εκμεταλλεύεται και τις εξελίξεις στην Ευρώπη.

Η γηραιά ήπειρος έχει να αντιμετωπίσει, άλλωστε, την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου (μεταξύ άλλων). Οι καταναλωτές αντιδρούν στην αύξηση της τιμής, η οποία θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον τομέα της ενέργειας, ειδικά τον επερχόμενο χειμώνα, και υπάρχουν φόβοι ακόμα και για προσωρινά μπλακ άουτ. Παράλληλα, κυριαρχεί μια αβεβαιότητα για την ηγεσία της Γερμανίας (της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρωζώνης), η οποία οδεύει σε εκλογές την 26η Σεπτεμβρίου. Ακόμα και το φαβορί των εκλογών, ο Olaf Scholz, δε μπορεί να εγγυηθεί προς το παρόν αυτοδυναμία, κάτι που προκαλεί αβεβαιότητα για το πολιτικό μέλλον της χώρας και επηρεάζει αρνητικά την ισοτιμία του EUR.