Σημαντικές απώλειες σημειώνουν τα αμερικανικά χρηματιστήρια

Η αναζωπύρωση της πανδημίας και η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα έχουν ως αποτέλεσμα μια σειρά από αρνητικές εξελίξεις για τις οικονομίες ανά τον κόσμο και, όπως φαίνεται, ούτε η αμερικανική πρόκειται να μείνει ανεπηρέαστη. Τα αμερικανικά χρηματιστήρια βρίσκονται σε πτώση τις τελευταίες ώρες, εξαιτίας του φόβου που επικρατεί για νέα εμπόδια στον τομέα του ταξιδιού, του τουρισμού και άλλων κρίσιμων πτυχών των οικονομιών ανά τον κόσμο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι τρεις κύριοι δείκτες των αμερικανικών χρηματιστηρίων (Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq) σημείωσαν σημαντική πτώση στην αρχή της εβδομάδας, ενώ και οι 30 μετοχές του δείκτη Dow Jones έχασαν κομμάτι της αξίας τους.

Οι τελευταίες εξελίξεις στα αμερικανικά χρηματιστήρια

Η αύξηση της ανησυχίας για το τέταρτο κύμα της πανδημίας είχε ως αποτέλεσμα την πτώση και των τριών δεικτών των αμερικανικών χρηματιστηρίων. Ο Dow Jones έχασε χθες 894,64 (2,59%), ενώ ο S&P 500 89,56 μονάδες (1,39%). Ο Nasdaq, τέλος, έχασε 200,18 μονάδες (1,39%). Στο χθεσινό κλείσιμο, οι τρεις δείκτες βρέθηκαν στις 33.790,21, 4.237,24 και 14.226,15 μονάδες αντίστοιχα.

Οι λόγοι για την κατακόρυφη πτώση εντοπίζονται στους φόβους για τη νέα επέλαση της πανδημίας. Οι περισσότερες οικονομίες ανά τον κόσμο έχουν ξεκινήσει την επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά το τέταρτο κύμα ενδεχομένως βάλει φρένο στις προσπάθειές τους. Ειδικά στις ΗΠΑ, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 70% την προηγούμενη εβδομάδα, με τους ανεμβολίαστους Αμερικανούς να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (80 εκατομμύρια). Αυτό που φοβούνται οι αγορές, λοιπόν, είναι το ενδεχόμενο νέων lockdown, τα οποία δε θα πλήξουν μόνο τις τοπικές και εθνικές οικονομίες, αλλά και την παγκόσμια, αφού η επιστροφή των ταξιδιών και του τουρισμού θα δεχθεί νέο σημαντικό πλήγμα.