Σημαντική άνοδος για την ισοτιμία του USD/JPY

Το USD/JPY αντέδρασε με πολύ θετικό τρόπο στις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών για εκτόνωση των οικονομικών… εχθροπραξιών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, με αποτέλεσμα να παρουσιάσει μια σημαντική άνοδο στην ισοτιμία του. Αναλυτικότερα, το ζεύγος παρουσίασε άνοδο περίπου 50 pips στην αγορά του forex, με αποτέλεσμα η ισοτιμία του να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 109.00.

Η απότομη άνοδος της ισοτιμίας του USD/JPY οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι το αμερικανικό δολάριο (USD) ενισχύθηκε από τις εκτιμήσεις για τις σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα. Το USD ενισχύθηκε λίγο-πολύ, σε σχέση και με άλλα ζεύγη. Ωστόσο, η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε σε σχέση με το ιαπωνικό γεν, εξαιτίας του γεγονότος ότι το τελευταίο αποτελούσε τις τελευταίες εβδομάδες μια χαμηλού ρίσκου επένδυση, για όσους δεν εμπιστεύονταν το USD.

Προτιμούν το ρίσκο οι επενδυτές

Όσο, άλλωστε, οι σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα βελτιώνονται, το USD θα κερδίζει το χαμένο έδαφος των τελευταίων εβδομάδων, αποφέροντας κέρδη σε όσους το εμπιστευθούν. Αντίθετα, οι θετικές εξελίξεις στις σχέσεις των δύο χωρών θα εξαλείφουν το ενδιαφέρον όσων αναζητούν συναλλαγές χαμηλού ρίσκου, όπως αυτές στο JPY.

Όπως είναι φυσικό, λοιπόν, οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, ότι οι δύο πλευρές αποφάσισαν να καταργήσουν σταδιακά τους υπάρχοντες δασμούς, ενίσχυσαν το USD, στερώντας τα κέρδη που συγκέντρωσε τις τελευταίες εβδομάδες το JPY.