Σημαντική άνοδο πραγματοποίησε η τιμή του πετρελαίου

Η επίθεση του Σαββάτου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία προκάλεσαν αναστάτωση, όχι μόνο στον γεωπολιτικό, αλλά και στον οικονομικό τομέα. Οι εγκαταστάσεις της πετρελαϊκής εταιρείας δέχθηκαν επίθεση από drones και υπέστησαν σοβαρές ζημιές, με έμμεσο αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού.

Αναλυτικότερα, η τιμή του πετρελαίου παρουσίασε άνοδο που ξεπέρασε το 10%. Το WTI έφτασε τα $60,71 ανά βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 10,68%, ενώ το Brent έφτασε τα $63,71 ανά βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 11,77%.

Μεγάλος ο αντίκτυπος της επίθεσης

Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Aramco το προηγούμενο Σάββατο προκάλεσε σημαντικές ζημιές στην αγορά πετρελαίου, όχι μόνο της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Άλλωστε, οι ζημιές προκάλεσαν προσωρινή διακοπή της παραγωγής, στερώντας το 50% της συνολικής παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας και το 5% του παγκόσμιου εφοδιασμού.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τις αγορές, όμως, είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη επίθεση δεν πρόκειται να είναι μεμονωμένη. Η οργάνωση των Χούτι στην Υεμένη, που ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, προειδοποίησε ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις, με αποτέλεσμα πολλοί να φοβούνται για νέα εμπόδια στην παραγωγή πετρελαίου.