Σημαντική, αλλά προσωρινή άνοδος του EUR/USD

Το EUR/USD πραγματοποίησε χθες μια απότομη άνοδο πέρα των προσδοκιών, κλείνοντας στο 1.0918. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο του ζεύγους (το οποίο πριν από δύο ημέρες αδυνατούσε να ξεπεράσει τα επίπεδα του 1.0600) τα τελευταία πέντε χρόνια, η οποία οφείλεται στις εξελίξεις που έφεραν οι χθεσινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ αφορούσαν στα επίπεδα του επιτοκίου για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος, του επιτοκίου διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και, τέλος, του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων. Αναλυτικότερα, τα δύο πρώτα παρέμειναν σταθερά στα ίδια επίπεδα (στο 0,05% και στο 0,30% αντίστοιχα), ενώ το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων μειώθηκε στο -0,30%, από το -0,20% που ίσχυε έως σήμερα.

Ιδιαίτερα η τελευταία ανακοίνωση ώθησε τους επενδυτές σε συναλλαγές υψηλότερου ρίσκου, με αποτέλεσμα η αγοραστική πίεση στο ευρώ στην αγορά του forex να ενισχυθεί και το ζεύγος να φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από τις 3 Νοεμβρίου του 2015. Το σημερινό άνοιγμα των αγορών, όμως, είχε ως αποτέλεσμα τη διόρθωση της ισοτιμίας του ζεύγους, η οποία άνοιξε στο 1.0892, παρουσιάζοντας μείωση κατά 0,46%.

Παράλληλα, οι αναλυτές της αγοράς αναμένουν ενίσχυση του δολαρίου μέσα στην ημέρα και περαιτέρω μείωση της ισοτιμίας του EUR/USD. Υπεύθυνη για αυτό αναμένεται να είναι η ανακοίνωση των NFP (Non Farm Payroll – Έκθεση για την μισθοδοσία εκτός γεωργικού τομέα) στις ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση αναμένεται να περιέχει 200.000 επιπλέον νέες θέσεις εργασίας και, εφόσον επαληθευθεί (ή ξεπεράσει τις προβλέψεις), θα ενισχύσει σημαντικά το αμερικανικό δολάριο. Η εν λόγω ανακοίνωση, άλλωστε, θα παίξει σημαντικό ρόλο και στην απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων μέσα στον Δεκέμβριο, για πρώτη φορά μέσα στην τελευταία δεκαετία.