Σημαντική, αλλά προσωρινή αύξηση της τιμής του πετρελαίου

Σημαντική αύξηση της τιμής του πετρελαίου Brent σημειώθηκε την Τρίτη, εξαιτίας των νέων για το προσωρινό κλείσιμο ενός από τους σημαντικότερους αγωγούς παγκοσμίως. Η τιμή του μαύρου χρυσού έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2015, αλλά σύντομα οι αγορές αντέδρασαν ψυχραιμότερα, με αποτέλεσμα η τιμή να επανέλθει σε προηγούμενα επίπεδα.

Αιτία για την απότομη αύξηση της τιμής του Brent ήταν η ανακοίνωση πως ο αγωγός Forties North Sea θα παραμείνει κλειστός, έως και για τέσσερις εβδομάδες.

Πάνω από τα $65 η τιμή του Brent

Η ανακοίνωση αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι αγορές να αντιδράσουν άμεσα και να αυξήσουν την τιμή του Brent αρχικά στα $64.03 ανά βαρέλι και έπειτα στα $65.32 ανά βαρέλι. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η τιμή του Brent ξεπέρασε τα $65 από το 2015.

Η τιμή του πετρελαίου Brent αυξήθηκε τόσο πολύ, επειδή οι υπεύθυνοι του αγωγού (πρόκειται για έναν από τον μεγαλύτερο πετρελαιαγωγό του Ηνωμένου Βασιλείου και έναν από τους μεγαλύτερους στον κόσμο) ανακοίνωσαν το προσωρινό του κλείσιμο, εξαιτίας του εντοπισμού ρωγμών κατά μήκος του. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, ο αγωγός μπορεί να παραμείνει κλειστός έως και για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες. Σε συνδυασμό με τη μείωση της παραγωγής που έχει φέρει η συμφωνία του ΟΠΕΚ και τη μεγάλη ζήτηση των τελευταίων εβδομάδων, τα συγκεκριμένα νέα ήταν αρνητικά για την παγκόσμια παραγωγή και διάθεση πετρελαίου.

Επαναφορά σε κανονικές τιμές

Μετά το πρώτο σοκ, όμως, οι αγορές αντέδρασαν ψύχραιμα στα νέα, με αποτέλεσμα η τιμή του Brent να επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα. Η τιμή του μαύρου χρυσού συνεχίζει να κινείται ανοδικά, αλλά πλέον δεν ξεπερνά τα $65 ανά βαρέλι.