Σημαντική πτώση στο EUR/USD

Το EUR/USD ξεκίνησε ανοδικά μέσα στο 2017, αλλά σήμερα η ισοτιμία του μοιάζει σα να έκανε στροφή 180 μοιρών και έχασε σημαντικό έδαφος. Οι αγορές και οι επενδυτές που πραγματοποιούν συναλλαγές στην αγορά του forex έδειξαν σήμερα περισσότερη εμπιστοσύνη στο αμερικανικό δολάριο (USD) παρά στο ευρώ (EUR), με αποτέλεσμα η ισοτιμία του ζεύγους να παρουσιάσει σημαντική πτώση.

Αναλυτικότερα, το EUR/USD παρουσίασε πτώση της τάξης του 0,34%, σχεδόν 70 pips κάτω από το υψηλότερο σημείο του. Αν και το ζεύγος ξεκίνησε ανοδικά στις ασιατικές αγορές, έπεσε σύντομα στα χαμηλά του 1.0418. Και η πτωτική πορεία του συνεχίστηκε, με την ισοτιμία να φτάνει στο 1.0411.

Υπεύθυνη για την πτώση του EUR/USD είναι η εμπιστοσύνη και η στήριξη προς το USD, εν μέσω συναισθημάτων των αγορών που ευνοούν τις συναλλαγές με περισσότερο ρίσκο. Όπως αποδείχθηκε, μάλιστα, τα άκρως θετικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Γερμανία, στον τομέα της αγοράς εργασίας, δεν έπεισαν τους επενδυτές να δείξουν περισσότερη εμπιστοσύνη στο EUR.

Το μόνο ενδεχόμενο, τέλος, που μπορεί να επαναφέρει το EUR/USD σε ανοδική τροχιά είναι να ανακοινώσει σήμερα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα στον τομέα του δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI). Τα εν λόγω αποτελέσματα μπορούν να ενισχύσουν τις ανοδικές προσπάθειες του ζεύγους.