Σκαμπανεβάσματα στην ισοτιμία του EUR/USD

Η ισοτιμία του EUR/USD “κρεμόταν” χθες από την προγραμματισμένη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και από τα χείλη του προέδρου της, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος προχώρησε σε δηλώσεις, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της. Οι δηλώσεις αυτές είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην ισοτιμία του ζεύγους, καθώς κατρακύλησε στα επίπεδα του 1.0773, χάνοντας τα κέρδη που είχε εξασφαλίσει λίγα λεπτά πριν, όταν βρισκόταν στο 1.0921.

Οι δηλώσεις του Ντράγκι, άλλωστε, κρίθηκαν αρκετά απαισιόδοξες, όχι μόνον από τις αγορές, αλλά και από όσους πραγματοποιούν συναλλαγές στην αγορά του forex. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επιβεβαίωσε πως τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά και πως επικρατεί μια κατάσταση αρνητικού ρίσκου στις αγορές, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί. Παράλληλα, μίλησε για το ενδεχόμενο περαιτέρω πτώσης του πληθωρισμού, αλλά και για τη λήψη διορθωτικών μέτρων.

Όλα τα παραπάνω, όπως είναι φυσικό, επηρέασαν αρνητικά την τιμή του ευρώ, το οποίο έχασε σημαντικό έδαφος έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Σύντομα, όμως, κέρδισε το χαμένο έδαφος, φτάνοντας ξανά στα επίπεδα του 1.0900. Αυτή τη φορά, υπεύθυνη ήταν η ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας, η οποία έκανε λόγο για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.

Πολλοί αναλυτές, τέλος, προβλέπουν πως σήμερα η ισοτιμία του EUR/USD δε θα μειωθεί και πως θα παραμείνει στα επίπεδα του 1.0900, βασιζόμενη και στην πτώση που παρουσίασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.