Σκαμπανεβάσματα στην πορεία του EUR/USD

Το EUR/USD αποτελεί τις τελευταίας ώρες το πιο ενδιαφέρον ζεύγος στην αγορά του forex, καθώς έχει καταφέρει να εκπλήξει δύο φορές τις αγορές και τους επενδυτές, ακολουθώντας μια πορεία γεμάτη σκαμπανεβάσματα. Η αρχή έγινε χθες, όταν το αμερικανικό δολάριο (USD) δέχθηκε μεγάλη στήριξη και έφερε σε χαμηλότερα επίπεδα την ισοτιμία του ζεύγους. Σήμερα το πρωί, όμως, φαίνεται ότι η στήριξη εξαντλήθηκε (έστω προσωρινά) και το ευρώ (EUR) κατάφερε να επανακτήσει το χαμένο έδαφος.

Ενώ, λοιπόν, οι οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν αρχικά μεγαλύτερη πτώση της ισοτιμίας του EUR/USD, στα επίπεδα κάτω του 1.1880 και του 1.1870, η ισοτιμία του ζεύγους παρουσίασε και πάλι άνοδο και πλέον κινείται στα επίπεδα του 1.1910.

Τα αίτια της πτώσης

Η πτώση που σημείωσε χθες η ισοτιμία του EUR/USD οφείλεται στις εξελίξεις στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ. Οι δηλώσεις των στελεχών υπογράμμισαν τη διάθεσή τους για μια πιο επιθετική πολιτική, με αποτέλεσμα οι αγορές να στηρίξουν το USD. Το αμερικανικό νόμισμα δέχθηκε μια τεράστια ώθηση, η οποία με τη σειρά της ανάγκασε σε πτωτική πορεία την τιμή του χρυσού, αλλά και του EUR/USD.

Η συγκεκριμένη εικόνα παρέμεινε έως και σήμερα το πρωί, πριν το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών. Ωστόσο, λίγο μετά το άνοιγμα των χρηματιστηρίων της Γηραιάς Ηπείρου, το EUR/USD ξαναβρέθηκε σε ανοδική πορεία, ξεπερνώντας το όριο του 1.1900.

Συνεχίζουν τα σκαμπανεβάσματα

Η ανοδική πορεία του ζεύγους οφείλεται στο ανανεωμένο ενδιαφέρον για το EUR. Αγορές και επενδυτές βασίζονται σε δηλώσεις που πραγματοποιούν σήμερα αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος, Mario Draghi) και ενισχύουν (έστω και προσωρινά) την ανοδική πορεία του EUR/USD.