Σκαμπανεβάσματα στην τιμή του χρυσού προκαλεί το USD

Η πορεία της τιμής του χρυσού παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα τις τελευταίες ώρες, κυρίως εξαιτίας των κινήσεων που πραγματοποιεί στην αγορά του forex η ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου (USD). Κατά τη διάρκεια της Δευτέρας, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έπεσε σε νέα χαμηλά επίπεδα, αλλά κατά τη διάρκεια της Τρίτης επανήλθε σε υψηλότερα.

Συγκεκριμένα, η τιμή του χρυσού κυμαινόταν χθες στα επίπεδα των $1.6790, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2020. Αιτία για την πτωτική πορεία ήταν η ανοδική πορεία του USD, το οποίο εξασφάλισε νέα ορμή κατά τη διάρκεια της Δευτέρας. Η Τρίτη, όμως, παρουσίασε μια διαφορετική εικόνα και οι πιέσεις που έφεραν χαμηλότερα την τιμή του USD βοήθησαν την τιμή του χρυσού να επιστρέψει στα επίπεδα των $1.700.

Οι τελευταίες κινήσεις του χρυσού

Τις τελευταίες ημέρες, η τιμή του χρυσού βρισκόταν σε πτωτική πορεία, η οποία φάνηκε να ενισχύεται στην αρχή της νέας εβδομάδας. Η ισοτιμία του USD δέχθηκε μια νέα ώθηση, χάρη στην έγκριση του οικονομικού πακέτου στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης, και προκάλεσε πτώση της τιμής του χρυσού. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι, ενώ ένα τέτοιο πακέτο θα δημιουργούσε φόβους για αύξηση του πληθωρισμού (ενισχύοντας έτσι την τιμή του χρυσού), ο χρυσός δεν επηρεάστηκε και συνέχισε να χάνει έδαφος, βρισκόμενος στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2020.

Η εικόνα που παρατηρείται την Τρίτη, όμως, είναι διαφορετική. Η ορμή του USD φαίνεται να εξαντλήθηκε και η ισοτιμία του δέχεται πιέσεις που το φέρνουν σε χαμηλότερα επίπεδα. Και η τιμή του χρυσού εκμεταλλεύεται τις ίδιες πιέσεις, προκειμένου να αυξηθεί. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η τιμή του χρυσού μπορεί να ξεπεράσει το επίπεδο των $1.700 και να βρεθεί ακόμα και υψηλότερα από τα $1.703.