Σκαμπανεβάσματα στην τιμή του Bitcoin

Η τιμή του Bitcoin αρνείται να παραμείνει σταθερή στην αγορά του forex, καθώς το δημοφιλές κρυπτονόμισμα επηρεάζεται από μια σειρά σκαμπανεβασμάτων. Η τιμή του Bitcoin σημείωσε μια μικρή αύξηση στο κλείσιμο των αγορών την Τετάρτη, αλλά επανήλθε σε πτώση το πρωί της Πέμπτης.

Το αποτέλεσμα είναι η τιμή του να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα επίπεδα κάτω από τα $27.500. Πριν μερικές ώρες, όμως, είχε κατορθώσει να βρεθεί προσωρινά ακόμα και πάνω από τα $28.000.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν το Bitcoin

Αρχικά, οι επενδυτές αποφάσισαν να στηρίξουν το Bitcoin, μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής έκθεσης για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτών (CPI). Σύμφωνα με αυτή, υπήρξε μείωση στον πληθωρισμό τον Απρίλιο και το 4,9% ήταν χαμηλότερο από εκείνο που αναμενόταν. Έτσι, επικράτησε ένα αισιόδοξο κλίμα, που ευνόησε όσους σκόπευαν να στηρίξουν το Bitcoin. Παράλληλα, σημειώθηκε και αύξηση στο αμερικανικό χρηματιστήριο (ειδικά στον S&P 500), κάτι που πάντα ευνοεί την αύξηση της τιμής των κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, σύντομα το Bitcoin αναγκάστηκε να παραχωρήσει τα κέρδη του.

Οι οικονομικοί αναλυτές, πάντως, παρατήρησαν για μια ακόμα φορά ότι το Bitcoin (και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα) επηρεάζεται όλο και λιγότερο από την πορεία των μετοχών στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Βασική επιρροή πλέον φαίνεται να έχει η τιμή του χρυσού, αλλά και οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ. Και, φυσικά, καταλυτικός παράγοντας είναι η πορεία του πληθωρισμού, η οποία ήταν και αυτή που έφερε την τεράστια πτώση της τιμής του Bitcoin μέσα στο 2022.