Σταθερή παραμένει η τιμή του πετρελαίου μετά τη μικρή πτώση

Η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε ελαφρώς πτωτικά την Τετάρτη, όταν έγιναν γνωστές οι προθέσεις των ΗΠΑ (μιας από τις μεγαλύτερες εισαγωγείς πετρελαίου) να αξιοποιήσουν τα αποθεματικά τους, προκειμένου να απορροφήσουν την τεράστια αύξηση τιμών προς τους καταναλωτές. Ωστόσο, η πτωτική πορεία έφτασε σύντομα στο τέλος της και πλέον η τιμή του μαύρου χρυσού παραμένει σταθερή σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα.

Ο λόγος είναι ότι, παρά την αρχική υποχώρηση, οι αγορές και οι επενδυτές δεν εντυπωσιάζονται από την συγκεκριμένη απόφαση των ΗΠΑ. Άλλωστε, η χρήση των αποθεματικών δε θα μπορέσει να διαρκέσει για μεγάλο διάστημα, οπότε οποιαδήποτε επιρροή θα υπάρξει στην τιμή του πετρελαίου αναμένεται να είναι προσωρινή.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην τιμή του πετρελαίου

Η Τετάρτη σήμανε την έναρξη της πτωτικής πορείας της τιμής του πετρελαίου. Το brent σημείωσε πτώση κατά 2,5%, ενώ το WTI κατά 3,3%. Οι πτώσεις αυτές οφείλονταν στην αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και στη διάθεση που έδειξαν οι αρμόδιοι να αξιοποιήσουν τα αποθεματικά πετρελαίου της χώρας. Ωστόσο, δεν κράτησαν πολύ.

Σήμερα, η τιμή του πετρελαίου παρέμεινε σταθερή στο άνοιγμα των αγορών και εξασφάλισε έπειτα μικρά κέρδη. Συγκεκριμένα, το brent αυξήθηκε κατά 0,2%, στα $82,78 ανά βαρέλι, ενώ το WTI εξασφάλισε επίσης κέρδη 0,2%, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα $81,52 ανά βαρέλι. Οι αναλυτές της αγοράς, τέλος, προβλέπουν ότι η τιμή του πετρελαίου δεν πρόκειται να επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και πως ο τομέας της ενέργειας θα συνεχίσει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και στο επόμενο διάστημα.