Σταθεροποίηση και άνοδο της τιμής του πετρελαίου αναμένουν οι αναλυτές

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Reuters, η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να σταθεροποιηθεί εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2015 και να αυξηθεί μέσα στο 2016 και το 2017. Η έρευνα είχε τη μορφή ερωτηματολογίου και σε αυτή συμμετείχαν 34 ειδικοί αναλυτές της αγοράς, οι οποίοι έκριναν πως οι συνεχείς μειώσεις στην τιμή του πετρελαίου φτάνουν στο τέλος τους.

Αναλυτικότερα, οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά 60% ανάμεσα στο διάστημα του Ιουνίου του 2014 και του Ιανουαρίου του 2015, ενώ μόλις πρόσφατα άρχισαν να πλησιάζουν στα προηγούμενά τους επίπεδα. Σύμφωνα με την έρευνα του Reuters, λοιπόν, η επαναφορά σε προηγούμενες τιμές και η σταθεροποίηση της τιμής είναι θέμα χρόνου.

Οι αναλυτές που μίλησαν στο Reuters, μάλιστα, προβλέπουν πως στο δεύτερο μισό του 2015, το πετρέλαιο Brent LCOc1 θα διατίθεται κατά μέσο όρο έναντι $59.20 δολαρίων ανά βαρέλι, από τα $55 που πωλείται σήμερα. Αντίστοιχα, η αξία του βαρελιού στο Brent πετρέλαιο θα αυξηθεί στα $72.10 το 2016 και στα $78.70 το 2017, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι αυξήσεις αυτές θα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό και στη ζήτηση για τα μηχανοκίνητα οχήματα. Οι χαμηλές τιμές των τελευταίων μηνών έχουν ενισχύσει τη μετακίνηση με βενζινοκίνητα και ντιζελοκίνητα οχήματα, με αποτέλεσμα η ζήτηση να αυξάνεται σταδιακά. Η συμβουλευτική εταιρεία Energy Aspects του Λονδίνου, μάλιστα, προβλέπει αύξηση της ζήτησης του πετρελαίου κατά έως και 1,5 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, μέσα στο 2015. Αν οι προβλέψεις αυτές επαληθευθούν, θα πρόκειται για διπλάσιο ρυθμό αύξησης, σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2014.