Σταθερό εν αναμονή της ορκωμοσίας Trump το EUR/USD

Το σημαντικότερο γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει τις αγορές σήμερα, αλλά και τις επόμενες ημέρες, είναι η ορκωμοσία του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, και η ομιλία που θα ακολουθήσει. Εξαιτίας αυτού, οι περισσότερες αγορές παραμένουν σταθερές, εν αναμονή των ειδήσεων που θα προκύψουν από την ομιλία.

Την ίδια μοίρα έχει και το EUR/USD, το οποίο σήμερα επανήλθε πάνω από τα επίπεδα του 1.0650, αγγίζοντας το υψηλό του 1.0693, κατά τη λειτουργία των ασιατικών αγορών. Το ευρώ (EUR) έχει κερδίσει έδαφος έναντι του αμερικανικού δολαρίου (USD), αλλά η ισοτιμία του ζεύγους παραμένει σταθερή, εν αναμονή της ορκωμοσίας και της ομιλίας του νέου Προέδρου.

Βέβαια, όποιο αποτέλεσμα προκύψει από την ομιλία θα επηρεάσει τις αγορές κατά το άνοιγμα της Δευτέρας. Και τότε θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πώς ακριβώς θα επηρεαστεί το EUR/USD. Σύμφωνα με πολλούς οικονομικούς αναλυτές, πάντως, το ρίσκο να επηρεαστεί αρνητικά το USD είναι μεγαλύτερο.

Το USD, άλλωστε, έχει επωφεληθεί σημαντικά τους τελευταίους δύο μήνες από την εκλογή Trump. Ο νέος Πρόεδρος είχε φροντίσει να προχωρήσει σε αρκετές σημαντικές υποσχέσεις για την οικονομική πολιτική των ΗΠΑ, όπως η αύξηση των αμυντικών δαπανών, η μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Και μόνο η υπόσχεση τέτοιων μέτρων ενίσχυσε την αξία του USD και έφερε σα χαμηλότερα επίπεδα την ισοτιμία του EUR/USD.

Το θέμα που προκύπτει, όμως, είναι κατά πόσο θα είναι σε θέση ο νέος Πρόεδρος να κρατήσει τις υποσχέσεις του. Ακόμη κι αν επιμείνει σε αυτές στη σημερινή ομιλία του, θα αντιμετωπίσει αρκετά εμπόδια στο να τις υλοποιήσει, όπως κάθε νέα διακυβέρνηση. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, έχει τεράστιο ενδιαφέρον για τους επενδυτές στην αγορά του forex το ποια θέση θα κρατήσει σήμερα στην ομιλία του ο Donald Trump.