Στα υψηλότερα επίπεδα των έξι τελευταίων ετών η τιμή του χρυσού

Η τιμή του χρυσού συνεχίζει την ανοδική πορεία της και έχει πλέον φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών! Οι επενδυτές συνεχίζουν να δείχνουν την προτίμησή τους στο πολύτιμο μέταλλο, το οποίο αποτελεί ασφαλή επένδυση σε περιόδους αβεβαιότητας, και έχουν στείλει την τιμή του πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο των $1.500 ανά ουγκιά.

Η άνοδος του χρυσού, όμως, δεν έχει σταματήσει εκεί, αφού συνεχίζει να πιέζει ανοδικά και πλέον βρίσκεται στα επίπεδα του $1.510 ανά ουγκιά. Όπως φαίνεται, άλλωστε, πολλές σημαντικές πτυχές των διεθνών αγορών έχουν στείλει τους επενδυτές στην ασφάλεια του χρυσού.

Οι λόγοι για το ράλι ανόδου του χρυσού

Οι τέσσερις βασικοί λόγοι που μπορεί να εντοπίσει κανείς για να δικαιολογήσει την άνοδο του χρυσού είναι ο αμερικανοκινεζικός εμπορικός πόλεμος, η πτώση των χρηματιστηρίων, οι μειώσεις επιτοκίων που σχεδιάζουν οι κεντρικές τράπεζες και η πτώση της αξίας των ομολόγων.

Ο πρώτος λόγος είναι μάλλον και ο σημαντικότερος. ΗΠΑ και Κίνα συνεχίζουν να εμπλέκονται σε μια εμπορική διαμάχη, με τα τελευταία της επεισόδια (η επιβολή νέων δασμών από τις ΗΠΑ και η υποτίμηση του γιουάν από την Κίνα) να φέρνουν προσωρινό πανικό στις αγορές και να κάνουν τους επενδυτές να αναζητήσουν ασφαλείς επενδύσεις.

Η κίνηση της Κίνας να υποτιμήσει το γιουάν έφερε, μάλιστα, μεγάλο πανικό στα χρηματιστήρια στις αρχές της εβδομάδας. Αν και οι αγορές φάνηκε πιο ψύχραιμες τις επόμενες ημέρες, τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια στον κόσμο ακόμη μετρούν απώλειες, αφού δεν έχουν επανέλθει σε προηγούμενα επίπεδα.

Παράλληλα, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η αμερικανική και η ευρωπαϊκή, σκέφτονται σοβαρά να μειώσουν τα επιτόκιά τους, εξαιτίας της απογοητευτικής ανάπτυξης της οικονομίας. Όπως είναι φυσικό, μια τέτοια κίνηση δε μπορεί παρά να βάλει την υπογραφή μιας κεντρικής τράπεζας στους φόβους για μη ικανοποιητική ανάπτυξη. Τέλος, κάποια από τα ισχυρότερα ομόλογα του κόσμου, όπως το αμερικανικό και το γερμανικό, έχουν δει τις τιμές τους να μειώνονται αρκετά και για μια ακόμη φορά δεν αποτελούν επικερδή επένδυση.