Στα υψηλότερα επίπεδα των οχτώ τελευταίων μηνών η τιμή του χρυσού

Η τιμή του χρυσού βρίσκεται σε ανοδική πορεία τις τελευταίες ώρες και έχει καταφέρει να βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οχτώ μηνών. Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, μάλιστα, η ανοδική πορεία του πολύτιμου μετάλλου αναμένεται να συνεχιστεί.

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή, η τιμή του χρυσού βρίσκεται στα επίπεδα των $1.880 και τις τελευταίες ώρες παρατηρείται μια στασιμότητα, η οποία θεωρείται προσωρινή. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι σύντομα η τιμή του χρυσού θα συνεχίσει την ανοδική πορεία της, έως ότου φτάσει στα $1.900.

Οι συνθήκες αύξησης της τιμής του χρυσού

Αν και συνήθως η τιμή του χρυσού ανεβαίνει σε περιόδους αβεβαιότητας και κρίσης, αυτή τη φορά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας μετά από τρία περίπου χρόνια φέρνει αισιοδοξία στις αγορές και επιτρέπει στους επενδυτές να ρισκάρουν. Η εξέλιξη αυτή έχει έναν μεγάλο χαμένο προς το παρόν: το αμερικανικό δολάριο (USD). Η ισοτιμία του νομίσματος έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η τιμή του χρυσού.

Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που το USD δέχεται πιέσεις. Και αυτή τη στιγμή, το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας έχει λύσει τα χέρια όσων επιθυμούν να ρισκάρουν με τις επενδύσεις τους. Έτσι, το USD χάνει έδαφος και ο χρυσός, ως συνήθως ακολουθεί αντίστροφη πορεία.

Τέλος, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε από μία ακόμα εξέλιξη. Σύμφωνα με την Τράπεζα τις Κίνας, τα αποθέματα χρυσού αυξήθηκαν κατά 30 τόνους κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου του 2022. Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση στα αποθέματα, μετά την αντίστοιχη του Νοεμβρίου του 2022, από τον Σεπτέμβριο του 2019.