Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 7 ετών η τιμή του πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει την άνοδό της, όσο η ζήτηση βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα από την προσφορά, και πλέον βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 7 ετών. Οι οικονομικοί αναλυτές, μάλιστα, προβλέπουν ότι η άνοδος αυτή θα συνεχιστεί, όσο ο πλανήτης προσπαθεί να αφήσει πίσω του την πανδημία, και πως η τιμή του μαύρου χρυσού θα ξεπεράσει ακόμα και τα $100 ανά βαρέλι.

Η ορμή που παρατηρείται στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου την έχει φέρει στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2014, όταν είχε ξεπεράσει τα $115 ανά βαρέλι. Προς το παρόν, βέβαια, το πετρέλαιο κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά δεν αποκλείεται σύντομα να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των $100 ανά βαρέλι.

Οι προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου

Ήδη από την Τρίτη, η τιμή του πετρελαίου κινείται σε υψηλά επίπεδα επταετίας, καθώς το brent έχει αυξηθεί στα $88,13, ενώ το WTI στα $85,74 ανά βαρέλι. Η αύξηση αυτή οφείλεται στη μεγάλη ζήτηση και στην παράλληλη μειωμένη παραγωγή, την οποία έχουν αποφασίσει οι χώρες του ΟΠΕΚ.

Αυτή η εικόνα θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, και δεν αποκλείεται να δούμε ακόμα υψηλότερες τιμές, τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια. Όπως είναι φυσικό, κομβικό ρόλο στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου θα παίξει το τέλος της πανδημίας, το οποίο θα επαναφέρει τη ζήτηση στα επίπεδα του 2019.

Η αύξηση της ζήτησης έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά παραμένει περιορισμένη, εξαιτίας των προβλημάτων που προκαλεί η πανδημία. Στο μέλλον, όμως, αναμένεται να ξεπεράσει την προσφορά, ειδικά αν οι χώρες του ΟΠΕΚ δεν αποφασίσουν να αλλάξουν πολιτική και να αυξήσουν την παραγωγή τους. Σύμφωνα με προβλέψεις, η τιμή του brent σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να αγγίξει τα $96 ανά βαρέλι, κατά τη διάρκεια του 2022, και τα $105 ανά βαρέλι, κατά τη διάρκεια του 2023.