Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών η τιμή του πετρελαίου

Η ανακοίνωση των ΗΠΑ για την επαναφορά των κυρώσεων προς το Ιράν, εξαιτίας της πρόθεσής του να επαναφέρει το πυρηνικό του πρόγραμμα, είχαν σοβαρό αντίκτυπο στην τιμή του πετρελαίου, η οποία ακολουθεί σταθερή ανοδική πορεία τις τελευταίες ώρες. Ήδη η τιμή του μαύρου χρυσού έχει ξεπεράσει τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της απόφασης των ΗΠΑ.

Αποτέλεσμα του ράλι ανόδου της τιμής του πετρελαίου είναι οι τιμές του να έχουν φτάσει την Πέμπτη σε υψηλά επίπεδα. Η τιμή του Brent έφτασε στα $77.76 ανά βαρέλι, ενώ του WTI στα $71.67 ανά βαρέλι.

Θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία του πετρελαίου

Η απόφαση των ΗΠΑ, όπως είναι φυσικό, έχει μεγάλο αντίκτυπο στις εμπορικές δραστηριότητες του Ιράν, μεγάλο κομμάτι των οποίων αποτελεί η πώληση πετρελαίου. Και, ταυτόχρονα, επηρεάζεται και η παγκόσμια αγορά πετρελαίου, καθώς το Ιράν είναι υπεύθυνο για το 4% αυτής. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, μάλιστα, στις κυρώσεις αυτές δεν πρόκειται να διαφωνήσει ούτε η Ευρώπη ούτε η Κίνα. Η τελευταία, άλλωστε, αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή πετρελαίου από το Ιράν.

Οι εξελίξεις αυτές προοικονομούν μεγαλύτερες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου. Άλλωστε, το ράλι ανόδου δε φαίνεται διατεθειμένο να κοπάσει τις επόμενες ημέρες, ενώ και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στην τιμή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Goldman Sachs προβλέπει ότι έως το καλοκαίρι του 2018, η τιμή του μαύρου χρυσού θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο και θα φτάσει ακόμη και τα $82.50 ανά βαρέλι, στην περίπτωση του Brent.