Στα υψηλότερα επίπεδα των 8 τελευταίων ετών η τιμή του χρυσού

Η τιμή του χρυσού έχει καταφέρει τις τελευταίες ημέρες να αναρριχηθεί σταθερά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 8 ετών, κάτι που δεν επετεύχθη ούτε κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου lockdown που έφερε η πανδημία. Οι επενδυτές, που την προηγούμενη εβδομάδα ένιωθαν αισιόδοξοι για τον περιορισμό της πανδημίας και προτιμούσαν επενδύσεις μεγαλύτερου ρίσκου, έχουν ξεκινήσει πλέον να ανησυχούν και καταφεύγουν στην ασφάλεια του χρυσού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του χρυσού άγγιξε τα $1,776 ανά ουγκιά, επίπεδο που δεν έχει καταφέρει να φτάσει τα τελευταία 8 χρόνια. Και, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, η αύξηση μπορεί να το φέρει ακόμα και πάνω από τα επίπεδα του $1,800.

Επιδεινώνεται η ανησυχία για την πανδημία

Η πανδημία δεν εγκατέλειψε ποτέ την επικαιρότητα, αλλά οι περισσότεροι επενδυτές ένιωσαν μεγαλύτερη ασφάλεια τις τελευταίες εβδομάδες, όσο οι περισσότερες χώρες του κόσμου έβγαιναν από το lockdown. Ακόμα και οι νέες περιπτώσεις αύξησης κρουσμάτων, σε ΗΠΑ, Γερμανία, Κίνα και Λατινική Αμερική, δεν ανησύχησαν τις αγορές, οι οποίες ενίσχυσαν περισσότερο τις επενδύσεις μεγαλύτερου ρίσκου.

Ωστόσο, η εικόνα αυτή μοιάζει να αντιστρέφεται. Τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται και οι επενδυτές έχουν επιστρέψει στην ασφάλεια του χρυσού. Επιπλέον, οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις για την εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας έχουν κάνει την εμφάνισή τους και η απαισιοδοξία τους μπορεί να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, αν υπάρξουν νέοι περιορισμοί – όπως η πρόταση για την απαγόρευση εισόδου των Αμερικανών πολιτών σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Όλα τα παραπάνω, όπως είναι φυσικό, θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της τιμής του χρυσού, ο οποίος είναι η πρώτη επιλογή όσων δε θέλουν να ρισκάρουν σε περιόδους κρίσης της παγκόσμιας οικονομίας.