Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο το EUR/USD

To EUR/USD συνεχίζει να κινείται πτωτικά, εξαιτίας της ενίσχυσης του αμερικανικού δολαρίου (USD) και βρίσκεται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2021. Συγκεκριμένα, το ζεύγος βρίσκεται αυτή τη στιγμή κάτω από το 1.2000, δεχόμενο ισχυρές πιέσεις, που ενδεχομένως το παρασύρουν ακόμα περισσότερο.

Η βασικότερη αιτία για την πτωτική πορεία του EUR/USD είναι η ενίσχυση του USD, εξαιτίας των οικονομικών εξελίξεων στις ΗΠΑ. Η αισιοδοξία για την αμερικανική οικονομία έχει φέρει κέρδη στο USD, ενώ παράλληλα ενισχύει τις πιέσεις προς το ευρώ (EUR), το οποίο δεν έχει να δείξει αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα.

Από τις διαθέσεις του USD εξαρτάται η πορεία του EUR/USD

Ο βασικότερος λόγος για την πτωτική πορεία που ακολουθεί το EUR/USD είναι οι εξελίξεις στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Αν και οι υπεύθυνοι απέφυγαν τις μεγάλες αλλαγές σε μια ακόμα συνεδρίαση, φάνηκαν να στηρίζουν τις επιθετικές οικονομικές πολιτικές και θεωρούν ότι οι αλλαγές θα έρθουν σύντομα. Παράλληλα, οι προβλέψεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας γίνονται ακόμα πιο αισιόδοξες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% μέσα στο 2021, έναντι του 6,5% που είχε αναφερθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση.

Από την άλλη, η ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχει να δείξει σημαντικές εξελίξεις, που ενδεχομένως ενισχύσουν την ισοτιμία του EUR. Και αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι επενδυτές που πραγματοποιούν συναλλαγές στην αγορά του forex βασίζονται στο USD.