Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2016 το GBP/USD

Η πολιτική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο για πολλούς εφιάλτης του Brexit χωρίς συμφωνία έχουν προκαλέσει την πτώση της ισοτιμίας του GBP/USD στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Το ζεύγος κινείται για πρώτη φορά μετά το 2016 σε επίπεδα κάτω του 1.1200, όσο οι αντιμαχόμενες πλευρές στο βρετανικό Κοινοβούλιο έρχονται σήμερα αντιμέτωπες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όποια εξέλιξη κι αν προκύψει σήμερα στο Κοινοβούλιο, η αγγλική στερλίνα θα δεχθεί νέο πλήγμα. Είτε οι εξελίξεις φέρουν εκλογές είτε Brexit χωρίς συμφωνία, πολλοί πιστεύουν ότι ο μόνος δρόμος για το GBP/USD είναι προς τα κάτω.

Άλλωστε, ήδη το ζεύγος βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα του 1.1200, για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2016. Αρχικά, η ισοτιμία του βρέθηκε έως και στο 1.1971, ενώ πλέον κινείται κοντά στο 1.1993, χωρίς όμως να δίνει πολλές ελπίδες στους επενδυτές της αγοράς του forex.

Κρίσιμη ημέρα για το Ηνωμένο Βασίλειο

Όλα τα βλέμματα στρέφονται στην θεμελιώδη ανάλυση της πορείας του GBP/USD και στις εξελίξεις στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Η αντιπολίτευση έχει συνασπιστεί κατά του Brexit χωρίς συμφωνία και ετοιμάζεται να πιέσει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Boris Johnson σε εκλογές. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός επιμένει ότι δεν πρόκειται να καθυστερήσει τη διαδικασία του Brexit, με ή χωρίς συμφωνία, και πως δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε εκλογές.

Ό,τι κι αν προκύψει από τη σημερινή συνεδρίαση, πάντως, δε μοιάζει πιθανό να ενισχύσει την πορεία του GBP/USD. Οι εκλογές θα φέρουν πολιτική αναταραχή, ενώ οι φόβοι για Brexit χωρίς συμφωνία θα εξακολουθήσουν να προϊδεάζουν αρνητικά τις αγορές έναντι του GBP.