Στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε μηνών κυμαίνεται το EUR/USD

Σε πτώση βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η ισοτιμία του EUR/USD, με το ζεύγος να κυμαίνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2017. Η ισοτιμία του ζεύγους δέχθηκε απανωτά πλήγματα, λόγω μιας σειράς ευρωπαϊκών αργιών και λόγω της ενίσχυσης του αμερικανικού δολαρίου.

Η μείωση αυτή είχε ως αποτέλεσμα το ζεύγος να ανοίξει στα επίπεδα του 1.1740 το πρωί της Δευτέρας, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών. Από τότε, όμως, το EUR/USD παρουσίασε μια μικρή άνοδο, η οποία το έφερε στα επίπεδα του 1.1745. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, όμως, η άνοδος αυτή είναι προσωρινή και πιθανότατα το ζεύγος θα επιστρέψει σε πτωτική πορεία.

Οι λόγοι της πτώσης του EUR/USD

Ένας από τους βασικούς λόγους της πτώσης που σημείωσε η ισοτιμία του EUR/USD είναι η μειωμένη ρευστότητα του ευρώ (EUR). Οι ημέρες που διανύουμε περιλαμβάνουν αρκετές ευρωπαϊκές αργίες, με αποτέλεσμα η αγορά του EUR να παραμένει κλειστή και η ρευστότητά του να έχει μειωθεί. Εξαιτίας αυτού, πολλοί επενδυτές προτιμούν να αγοράσουν το πιο “δραστήριο” αμερικανικό δολάριο (USD).

Παράλληλα, το USD σημειώνει άνοδο στην αγορά του forex, εξαιτίας των θετικών για τις αγορές πολιτικών εξελίξεων. Για παράδειγμα, πρόσφατα οι αμερικανικές Αρχές φρόντισαν να καθησυχάσουν (έστω προσωρινά) τις αγορές για τον επικείμενο οικονομικό πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα. Ενώ, όμως, οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ καθησυχάζουν τις αγορές, αυτές στην Ευρώπη τις προβληματίζουν και κοστίζουν εμπιστοσύνη στο EUR. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι εξελίξεις στην Ιταλία, όπου αναμένεται η απόφαση του συνασπισμού των δύο λαϊκιστικών και  ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων για το νέο πρωθυπουργό της χώρας.

Για αυτό το λόγο, οι αναλυτές της αγοράς θεωρούν ότι το USD θα συνεχίσει να ενισχύεται, με αποτέλεσμα την περαιτέρω πτώση του EUR/USD.