Στα χαμηλότερα επίπεδα της εβδομάδας η τιμή του χρυσού

Οι νέες εξελίξεις στις ΗΠΑ έχουν καταφέρει να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών της αγοράς forex στο αμερικανικό δολάριο (USD) και θύματα της ανόδου του νομίσματος δεν είναι μόνο τα αντίπαλα νομίσματα, όπως το ευρώ (EUR) και η αγγλική στερλίνα (GBP), αλλά και ο χρυσός. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου επηρεάζεται από τις εξελίξεις στο USD και η άνοδος της ισοτιμίας του νομίσματος την έχει φέρει στα χαμηλότερα επίπεδα της εβδομάδας.

Αναλυτικότερα, η ανοδική πορεία του USD προκάλεσε πτώση στην τιμή του χρυσού, η οποία έπεσε μέσα σε μία ώρα κάτω από το ψυχολογικό όριο του $1400.

Άνοδος για το USD, πτώση για τον χρυσό

Τις προηγούμενες ημέρες, η ασυνεννοησία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, όσον αφορά στον μεταξύ τους άτυπο οικονομικό πόλεμο, είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της ισοτιμίας του USD, ειδικά από τη στιγμή που οι αγορές θεώρησαν βέβαιη την πτώση των αμερικανικών επιτοκίων, εξαιτίας των πιέσεων που δεχόταν η αμερικανική οικονομία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί επενδυτές να επενδύσουν στη σιγουριά του χρυσού, όπως συχνά γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Για μια ακόμη φορά, όμως, εμφανίστηκε φως στην άκρη του τούνελ των σχέσεων ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να μειωθούν όσοι “στοιχημάτιζαν” σε πτώση των επιτοκίων και να αυξηθούν όσοι εμπιστεύονται ξανά το USD. Παράλληλα, όπως είναι φυσικό, μειώθηκαν και εκείνοι που αναζητούσαν ασφαλείς συναλλαγές στον χρυσό, με αποτέλεσμα να σημειωθεί μεγάλη πτώση στην τιμή του.