Στα χαμηλότερα επίπεδα του εξαμήνου το GBP/USD

To GBP/USD σημείωσε μία νέα πτώση, εξαιτίας των ισχυρών πιέσεων που δέχεται η αγγλική στερλίνα (GBP) και πλέον βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2019. Αυτή τη στιγμή, το ζεύγος κινείται κοντά στα επίπεδα του 1.2450 και πολλοί επενδυτές ανησυχούν ότι θα συνεχίσει πτωτικά, αγγίζοντας τα επίπεδα του 1.2445. Αν, μάλιστα, ξεπεράσει και αυτό το επίπεδο, θα βρεθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017.

Οι ανησυχίες των επενδυτών έχουν ισχυρή βάση, αφού το GBP δέχεται πιέσεις σε δύο μέτωπα: το οικονομικό και το πολιτικό. Άλλωστε, οι πιο πρόσφατες ανακοινώσεις για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι θετικές, ενώ και το μέτωπο του Brexit παραμένει ανοιχτό, με το σενάριο της αποχώρησης χωρίς συμφωνία να επικρατεί.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το GBP

Το πρώτο πλήγμα στην ισοτιμία του GBP ήρθε με την ανακοίνωση της εκτίμησης για τις πωλήσεις λιανικής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το BRC (British Retail Consortium) υπολογίζει πτώση της τάξης του 1,6% στις ετήσιες λιανικές πωλήσεις και μένει να δούμε αν οι υπολογισμοί του επαληθευθούν στην επίσημη ανακοίνωση. Παράλληλα, το Bloomberg εκτιμά ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου έχει συρρικνωθεί κατά 0,1% μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2019, φέρνοντας νέες πιέσεις στο GBP.

Τέλος, η ανησυχία για ένα Brexit χωρίς συμφωνία έχει ενταθεί, κάτι που φανερώνουν και οι δηλώσεις κορυφαίων πολιτικών, όπως ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Paschal Donohoe. Όπως είναι φυσικό, λοιπόν, οι πιέσεις προς το GBP εντείνονται, εξαιτίας των φόβων για άτακτο Brexit.