Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών το EUR/USD

Η πτώση της ισοτιμίας του EUR/USD συνεχίζεται σταθερά και το ζεύγος νομισμάτων έχει φτάσει στα χαμηλότερα σημεία των τελευταίων δύο ετών στην αγορά του forex. Μια σειρά από αρνητικά ευρωπαϊκά οικονομικά αποτελέσματα έχει προκαλέσει σημαντικές πιέσεις στο ευρώ (EUR) και η πτωτική τάση ενισχύεται, όσο οι προβλέψεις για την πορεία του είναι απαισιόδοξες.

Αναλυτικότερα, το EUR/USD είδε την ισοτιμία του να πέφτει κάτω από τα επίπεδα του 1.0885 και έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες τριμήνου (το οποίο τελείωσε χθες) από τις αρχές του 2018. Το μεγαλύτερο από τα πλήγματα που έχει δεχθεί το EUR/USD, μάλιστα, οφείλεται στη Γερμανία και σε μια σειρά από αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα.

Πού οφείλεται η πίεση στο EUR/USD;

Πρόσφατα, η Γερμανία ανακοίνωσε νέα στοιχεία για την ανάπτυξη του πληθωρισμού της, αλλά τα στοιχεία αυτά απογοήτευσαν. Η ανάπτυξη δεν ξεπέρασε το 0,9% και βρίσκεται σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα από τα προβλεπόμενα, με αποτέλεσμα να προκαλέσει μια σειρά πιέσεων στο ζεύγος νομισμάτων. Παράλληλα, εξίσου απογοητευτικά ήταν και τα αντίστοιχα αποτελέσματα άλλων χωρών, όπως η Ισπανία και η Γαλλία.

Από την άλλη, οι εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ευνοούν ακόμη περισσότερο την άνοδο του δολαρίου (USD) έναντι του ευρώ (EUR). Οι έρευνες για την παραπομπή του Προέδρου Trump συνεχίζονται και η πολιτική αναταραχή αναγκάζει πολλούς να στραφούν στο USD, έναντι μετοχών και άλλων επενδυτικών επιλογών.