Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 μηνών το EUR/GBP

Το EUR/GBP βρίσκεται σε πτώση τις τελευταίες ημέρες, καθώς η πορεία του στην αγορά του forex δέχεται έντονες πιέσεις. Η σύγκριση των σχεδίων επαναφοράς από την πανδημία ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο φέρνει απαισιοδοξία σε όσους επενδύουν στο ευρώ (EUR) και αισιοδοξία σε όσους επενδύουν στην αγγλική στερλίνα (GBP), με αποτέλεσμα η ισοτιμία του ζεύγους να κινείται πτωτικά.

Το EUR/GBP ξεκίνησε την εβδομάδα με πιέσεις, καθώς βρέθηκε στα επίπεδα του 0.8672, ενώ συνέχισε να κινείται πτωτικά και πλέον βρίσκεται στο 0.8671 και δοκιμάζει τα επίπεδα στήριξης στο 0.8670. Οι επενδυτές βασίζονται κατά κύριο λόγο στα σχέδια επαναφοράς των οικονομιών και φαίνεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σοβαρό προβάδισμα.

Χάνει στη σύγκριση η Ευρωπαϊκή Ένωση

Τις τελευταίες ημέρες, το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει ότι έχει τον έλεγχο της πανδημίας. Το πρόγραμμα εμβολιασμού εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς και ο πρωθυπουργός Boris Johnson έχει ήδη ανακοινώσει το άνοιγμα σχολείων, λιανικού εμπορίου και άλλων τομέων της καθημερινότητας και της οικονομίας από τις αρχές Μαρτίου. Η εικόνα αυτή φέρνει μόνο αισιοδοξία στους επενδυτές, ειδικά αν επιχειρήσουν να τη συγκρίνουν με την αντίστοιχη των μεγάλων οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί, άλλωστε, υπάρχουν προβλήματα στην προμήθεια του εμβολίου, ενώ σε πολλές χώρες τα lockdown συνεχίζονται, χωρίς να υπάρχουν λεπτομέρειες για την έξοδο από το τούνελ.

Αυτός είναι και ο λόγος που το GBP έχει κερδίσει πολύτιμο έδαφος επί του EUR και η ισοτιμία του ζεύγους κινείται με σταθερούς πτωτικούς ρυθμούς, δοκιμάζοντας το ένα επίπεδα στήριξης μετά το άλλο.