Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών η τιμή του πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου δέχεται έντονες πιέσεις τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών. Οι τελευταίες ημέρες, μάλιστα, αποτελούν τις χειρότερες για την τιμή του πετρελαίου από εκείνες του Μαΐου του 2020, όταν έφτασε σε αρνητικά επίπεδα.

Βασικός λόγος για τη συνεχόμενη μείωση της τιμής του πετρελαίου είναι οι φόβοι για την πανδημία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες στα σχέδιά τους για μείωση των κρουσμάτων. Η αύξηση των κρουσμάτων σημαίνει ότι τα σχέδια για απελευθέρωση των διεθνών μεταφορών ενδεχομένως καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο, κάτι που με τη σειρά του θα προκαλέσει μείωση της ζήτησης του πετρελαίου.

Σε χαμηλά επίπεδα η τιμή του πετρελαίου

Οι τελευταίες εξελίξεις στην αγορά του πετρελαίου σχετίζονται άμεσα με τις προσπάθειες των χωρών ανά τον κόσμο να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας. Τα αρνητικά αποτελέσματα και οι απαισιόδοξες προβλέψεις στον συγκεκριμένο τομέα προκαλούν συνεχείς μειώσεις στην τιμή του μαύρου χρυσού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του WTI μειώθηκε κατά επιπλέον 5,22% κατά τη διάρκεια της Δευτέρας και δεν ξεπερνά τα $58,21 ανά βαρέλι. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα του brent, το οποίο είδε την τιμή του να μειώνεται κατά 4,81% και να μην ξεπερνά τα $61,79 ανά βαρέλι. 

Οι παραπάνω μειώσεις στην τιμή του πετρελαίου οφείλονται στους φόβους των αγορών για τη ζήτηση του πετρελαίου. Χώρες που αποτελούν μεγάλους εισαγωγείς πετρελαίου, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ινδία, αντιμετωπίζουν ακόμα σημαντικά προβλήματα από τον πανδημία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, οι αρμόδιοι φοβούνται ότι η εικόνα δε θα έχει βελτιωθεί αρκετά, ώστε να επιτραπούν τα διεθνή ταξίδια από τις 17 Μαΐου, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά. Και στην Ινδία, μια από τις μεγαλύτερες εισαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, με αποτέλεσμα το τέλος των προβλημάτων της πανδημίας να φαίνεται εξαιρετικά μακρινό.